![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
chciałem się z Wami podzielić moją złością i nienawiścią do Terminala, Konsoli, Linii Komend, CLI czy jak to ustrojstwo jeszcze można nazwać (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Używamy w pracy GIT-a i Vagranta (ZŁO!). Cholera mnie bierze, bo tylko ja jestem na tyle ułomny, że nie mogę się swobodnie poruszać w konsoli i najzwyczajniej w świecie ona mnie denerwuje (choć mam ochotę użyć innego słowa). Ja muszę widzieć pliki i móc na nie klikać. Muszę widzieć opcje i na nie klikać. Potrzebuję kolorów i animacji. Nie chce mi się uczyć setek komend i flag do nich. NIC MI NIE DZIAŁA, AAA!!! Czy coś jest ze mną nie tak? Czy ktokolwiek podziela moją nienawiść, a może mi jeszcze dokopiecie? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) P.S. Temat jest oczywiście humorystyczny, ale nienawiść jest całkiem prawdziwa (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak terminal, to pod linuksem raczej, bo pod windowsami dupa nie terminal, i mnie też on stresuje.
Cytat Czy coś jest ze mną nie tak? Czy ktokolwiek podziela moją nienawiść, a może mi jeszcze dokopiecie? ja nie podzielam, gdyż mi o wiele wygodniej napisać jakąś komendę (albo nawet nie napisać, tylko przycisnąć kilka razy strzałkę w górę, aż się wyświetli któraś z poprzednich zapamiętanych komend, które używałem), niż otwierać folder, szukać odpowiedniej ikony, klikać prawym przyciskiem, klikać właściwości, potem klikać po zakładkach, na końcu okej. A w terminalu napisałbym tylko np. chmod +x a.sh, co by mi zajęło z sekundę. W wielu przypadkach, terminal jest o wiele skuteczniejszym/szybszym narzędziem, od wszelakich klikadeł. Chociaż jeszcze bardziej skuteczniejsza jest automatyzacja. Jeśli zdarza ci się wykonywać takie same czynności w tej samej kolejności, możesz zrobić z tego skrypt *.sh (a pod windowsami *.bat), możesz też użyć jakiegoś narzędzia do automatyzacji (nie wiem jakie są dostępne w środowisku PHP, ale pracując w Pythonie czy NodeJS, nawet nie musiałem po konsoli grzebać, bo miałem Fabric, Grunt etc. Ale Google podaje mi, że jest coś takiego jak Capistrano. Nie wiem ile to warte, nie korzystałem. Może ktoś się inny wypowie?) Ten post edytował PrinceOfPersia 4.02.2014, 13:46:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 14:38 |