![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
chciałem się z Wami podzielić moją złością i nienawiścią do Terminala, Konsoli, Linii Komend, CLI czy jak to ustrojstwo jeszcze można nazwać (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Używamy w pracy GIT-a i Vagranta (ZŁO!). Cholera mnie bierze, bo tylko ja jestem na tyle ułomny, że nie mogę się swobodnie poruszać w konsoli i najzwyczajniej w świecie ona mnie denerwuje (choć mam ochotę użyć innego słowa). Ja muszę widzieć pliki i móc na nie klikać. Muszę widzieć opcje i na nie klikać. Potrzebuję kolorów i animacji. Nie chce mi się uczyć setek komend i flag do nich. NIC MI NIE DZIAŁA, AAA!!! Czy coś jest ze mną nie tak? Czy ktokolwiek podziela moją nienawiść, a może mi jeszcze dokopiecie? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) P.S. Temat jest oczywiście humorystyczny, ale nienawiść jest całkiem prawdziwa (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Konsola to elastyczne środowisko, można sobie je konfigurować i dostosowywać do swoich potrzeb. CLI jest dostępne praktycznie wszędzie. Na produkcyjnym serwerze nie masz Xów, głupio byłoby nie umieć edytować pliku na produkcji, bo nie znasz podstawowych komend (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ponadto dla wprawionego programista konsola jest szybsza i daje więcej możliwości.
Ale, ale .. jak już umiesz poruszać się w CLI, chcesz podnieść wydajność pracy, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś podmontował sobie katalog z projektem i w dobrym IDE, np. PHPStorm, miał wszystko pod ręką, tj. GIT, deploy, synchronizacja czy debugger. Niemniej jednak uważam, że korzystanie z takiego wypasionego IDE nie zwalnia ze znajomości podstawowych poleceń, tak samo jak korzystanie z Symfony nie zwalnia z umiejętności pisania w PHP. SmokAnalog, jeśli jeszcze nie pracujesz na Linuxie, to polecam. Sama nauka systemu, basha, sprawi, że będzie czuł się w konsoli jak ryba w wodzie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Oczywiście wszystko wymaga czasu. SmokAnalog, teraz chciałbym poruszyć ogólniejszy problem, więc nie bierz tego do siebie. W dzisiejszym świecie jesteśmy z każdej strony atakowani reklamami, ogłupiani itp. między innymi poprzez TV. Wszystko musimy zobaczyć. Co powiedzą w ti-vi-e-nie to dla większości świętość, nie czytamy książek, nie potrafimy abstrakcyjnie myśleć i ruszyć wyobraźnią. Wszystko chcemy mieć w 5 minut, 1000% zysku, schudnąć 100 kg, nauczyć się angielskiego itd. Sądzę, że ta tendencja przenosi się również na programowanie. Po pierwsze coraz więcej osób "idzie" na programistę, a nie każdy się do tego nadaje. Oprócz tego myslą, że po miesiącu nauki już wszystko wiedzą i należy im się to i to. Dość popularna postawa roszczeniowa obecnie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 05:23 |