![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam baze danych ktora wyglada mniej wiecej tak:
[USERS] ID – liczba całkowita długa Name – łańcuch Pass – łańcuch State – liczba całkowita [GAME_LOG] ID – liczba całkowita długa GameStartTime – lancuch GameEndTime – lancuch FirstUserID – liczba całkowita długa SecondUserID – liczba całkowita długa WinnerID – liczba całkowita długa [USER_MOVE_LOG] ID – liczba całkowita długa GameLogID – liczba całkowita długa UserID – liczba całkowita długa UserMove – liczba całkowita teraz chcialbym do tej bazy zrobic nastepujace statystyki: 1. uzytkownicy - ilosc rozegranych gier (posortowane wg najwiekszej ilosci gier) 2. uzytkownicy - uzytkocnicy ktorszy maja najwiecej 0 w tablicy USER_MOVE_LOG w polu UserMove Jesli ktos mogl by mi pomoc w zbudowaniu odpowiednich zapytan bede wdzieczny :] |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Z tego co mi napisales widze ze bedzie to hcyba cos takiego:
Predzej tak: [sql:1:98cb6ac8a3]SELECT u.name, COUNT(g.id) ile_gier FROM users u, game_log g WHERE FirstUserID = u.id OR SecondUserID = u.id GROUP BY u.name ORDER BY ile_gier DESC[/sql:1:98cb6ac8a3] Cytat Jak bys miala jakies adresiki z cieekawymi kursami chetnie przeczytam (moga byc ANG/PL).
Raczej bym nie mialA (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) W zasadzie nie znam dobrego kursu dla srednio zaawansowanych w necie, chociaz mozesz sprobowac www.sqlcourse.com . Ja wiekszosci trudniejszych rzeczy nauczylEm sie analizujac zapytania podawane tutaj przez niektorych. Cytat Ale jesli mogl bys powiedz mi co robi, np. COUNT(m.id) ile_zer i ,np. from users u (to domyslam sie ze to jakies aliasy, nigdy nie uzywalem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) ).
Dokladnie sa to aliasy. W pelnej krasie powinno to wygladac tak: [sql:1:98cb6ac8a3]SELECT u.name, COUNT(g.id) AS ile_gier FROM users AS u, game_log AS g WHERE FirstUserID = u.id OR SecondUserID = u.id GROUP BY u.name ORDER BY ile_gier DESC[/sql:1:98cb6ac8a3] ale te AS mozna pomijac. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 15:45 |