![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chciałbym przeglądnąć i przeanalizować kod aplikacji napisanej w php obiektowym. Wydaje mi się że w ten sposób najlepiej bym zrozumiał cały proces tworzenia aplikacji obiektowych. Chodzi mi o przesyłanie danych wyświetlanie ich obsługę bazy danych. Czy wiecie skąd można by było taką przykładową aplikacje podejrzeć, jak jest zbudowana i zaimplementowana?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozumiem, że każdy biorący udział w dyskusji mógł mi nieco namieszać w głowie
ale czy znajdzie się ktoś, kto w prosty, logiczny sposób wyjaśni mi, czym się różni zwykłe progrwamowanie obiektowe od OOP? najlpiej, jeśli zrobi to na prostych klasach, albo używając prostych sformułowań - na pewno się da (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... ale czy znajdzie się ktoś, kto w prosty, logiczny sposób wyjaśni mi, czym się różni zwykłe progrwamowanie obiektowe od OOP? OOP można by rzec, że to programowanie obiektowe na sterydach, aplikację starasz się pisać jakby modułowo, tworzysz zależności między obiektami, nawet tymi które mogą być luźno powiązane, w samych metodach niby można pisać strukturalnie ale nieraz obiekt po prostu ma za zadanie sterować czymś, więc starasz się myśleć trochę szerzej obiektowo, dlatego napisałem, iż spolszczone tłumaczenie to raczej "myślenie zorientowane obiektowo", a dosłowne "obiektowo zorientowane programowanie" tak na prawdę większość osób mówiąc po prostu o programowaniu obiektowym będzie miało także na myśli programowanie zorientowane obiektowo... po prostu to szczegół i programuj po swojemu, nabierając praktyki każdy sobie wyrabia własny styl. Z tymi nazwami to nieraz jest tak jak np. ze sportami/sztukami walki, teraz bardzo popularne jest np. bjj (brazylijskie ju-jtsu), większość trenujących coś w ten deseń mówi, iż trenują ju-jutsu, a ja na spraringach dopytuję się z ciekawości czy tradycyjne czy brazylijskie (a to jest różnica ];->), gdy chciałem poćwiczyć parter tylko bez wykorzystania kimon poszedłem na odpowiednie treningi, trener zapytał się mnie co ćwiczyłem i stwierdził, że jako sport może uznać boks tajski, ale aikido to tak na prawdę jakby tego nie było, trochu mi nie pasowały docinki ze strony trenera, nic nie mówiłem i ćwiczyłem to co chciałem poćwiczyć, aż w końcu doczekałem się na sparingi w stójce w stylu zapasów/judo, nie bardzo do mnie przemawiały ich techniki i wykonywałem swoje wyuczone z klinczu boksu tajskiego i z aikido, ich miny nie zapomniane jak se pofruwali i nie wiedzieli co się dzieje ];->, fakt na aikido niby nie ma sparingów ale z judokami sparowałem się w przeszłości... odszedłem od tematu ale po to, by wyjaśnić, iż często prawda leży po środku i każdy jest inny, inaczej sobie tłumaczy wiele rzeczy, po prostu rób swoje i dąż do celu ;] pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 10:17 |