![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Hej,
sfrustrowany dzisiaj zachowaniem funkcji round() której zaokrąglanie half up i half down nie jest tym, za co się podaje, spłodziłem klasę, która robi to poprawnie. Zawiera interfejs oraz domyślną implementację zaokrąglacza, druga implementacja (oparta na bcmath) właśnie się tworzy (co do tego, macie jakiś pomysł na implementację metod roundHalfEven() i roundHalfOdd() w Pamil\Rounder\BcmathRounder w gałęzi bcmath-support?). Przykład użycia i kod na GitHubie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Hej, ogarnąłem się po sylwestrze także mogę odpowiedzieć (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Co do Roundera, to uważam jednak, że ustatycznienie go było złą decyzją. Trochę się wzorowałem na istniejącej funkcji round, ale niestety biblioteka standardowa w PHP nie jest dobrym wzorcem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Myślę, że @Crozin ma rację co do tej kwestii. Anyway, podobne opinie co do kobyłowatości i przekombinowania słyszałem wobec Symfony2, które właściwie zapoczątkowało prawdziwy przełom w świecie PHP. Wersja "odstatyczniona" 2.0 (zgodnie z semantic versioning) prawdopodobnie na dniach wyląduje na Githubie. Cytat testów jednostkowych nie zdzierżę bo nie cierpię nadgorliwości Życzę miłego debugowania, podczas którego zrozumiesz, że nie jest to żadna nadgorliwość, a właściwie niezbędny element każdego kodu. Używając mojej klasy czy pisząc nowe implementacje można się w chwilę upewnić, czy wszystko działa tak jak powinno. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 01:23 |