Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Pętle w Mysql - wypisanie wszystkich dat z przedziału, Loop in MySQL
Sztef89

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Szukam polecenia pasującego do mojego zadania lecz nic nie pasuje a całość chciałbym zrealizować po stronie bazy danych.

Otóż mam dwie daty startową i końcową oraz rekordy w bazie, każdy z tych rekordów ma datę start i stop.
Chciałbym wyświetlić wszystkie dni od daty startowej do końcowej zliczając ile tych rekordów będzie pasowało do poszczególnych dat.

Nie chce rozbijać tych czynności na php.

Domyślam się że w MySQL trzeba będzie zastosować jakąś pętle. Najważniejsze jest dla mnie aby zapytanie było szybkie = wydajne.

Rekordów mam ponad 1000.

Z góry dziękuję za pomoc, jak coś uda mi się znaleźć to tu umieszczę, może wspólnymi siłami dojdziemy jak to zrobić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Pozdrawiam serdecznie
Stefan
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Sztef89

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nie wiem jak był temat zatytułowany, próbowałem na różne sposoby szukać ale nic z tego.

Ok, robię tak:
1. Pobieram dwie zmienne prostym zapytaniem SELECT MIN(start), MAX(stop) FROM tabela1 WHERE uid = 12
2. Teraz chciałbym wywołać polecenie które wypisze wszystkie daty od start do stop oraz zliczyć rekordy pasujące do wartości daty

Przez php mógłbym wygenerować sobie listę dat lecz bym musiał wywołać kilkaset poleceń SQL - odpada

Wynik powinien być w postaci:

DATA_____ | LICZ
2014-01-09 | 2
2014-01-10 | 5
2014-01-11 | 1
2014-01-12 | 6
...

Wpadłem na genialny pomysł (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

Zrobię sobie tabelkę w której umieszczę wszystkie daty i zrobię do niej warunek oraz JOIN (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Jak macie inne pomysły to piszcie, póki co nic lepszego nie przyszło mi do głowy
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 03:29