![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Hej,
sfrustrowany dzisiaj zachowaniem funkcji round() której zaokrąglanie half up i half down nie jest tym, za co się podaje, spłodziłem klasę, która robi to poprawnie. Zawiera interfejs oraz domyślną implementację zaokrąglacza, druga implementacja (oparta na bcmath) właśnie się tworzy (co do tego, macie jakiś pomysł na implementację metod roundHalfEven() i roundHalfOdd() w Pamil\Rounder\BcmathRounder w gałęzi bcmath-support?). Przykład użycia i kod na GitHubie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
@destroyerr, masz rację, przerobiłem Roundera na modłę statyczną, teraz jest prościej z niego korzystać, a tutorial także przerobiłem na prostszy (wymagana tylko jedna klasa, jako że Rounder implementuje RounderInterface, to dziedziczy po nim stałe).
@gitbejbe, czy ja wiem czy bardziej pro, na pewno łatwiejszy do ogarnięcia i ewentualnej zmiany implementacji, czy korzystania równolegle z dwóch Rounderów - mamy pewność, że mają taki sam interfejs. Wersja 1.0 właśnie została wydana, w wersji 1.1 zostanie wprowadzona obsługa zaokrąglania dużych liczb jako BcmathRounder. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 06:23 |