Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] jak to ugryźć, Kilka pytań
-Kloc-

Goście

Witam.
posłużę się tutaj przykładem z gry menelgame.pl. W oto tej grze mogę szkolić i walczyć swoją postacią i tu będzie moje pytanie.

Gracz 1 ustawia szkolenie, które trwa 1 dzień ale on nie wchodzi przez 3 dni na swoje konto lecz punkty i jego moc się zwiększa bo szkolenie się zaskoczyło.
Co wywołało skrypt, który to wykonał ?, domyślam się że cron, ale takie coś może być nie optymalne gdy grą milion graczy a ich szkolenia kończą się praktycznie co sekundę?

Jak czegoś takiego dokonać w najłatwiejszy sposób i najbardziej wydajny?

To samo jest z walkami graczy, widzisz że ktoś cię atakuje i możesz jeszcze się ulepszyć by nie przegrać walki.

Jak to zrobić, aby nie skatować bazy?

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
gitbejbe

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

mozna tylko gdybać, ale bardzo wątpię, że obsługa tych akcji to CRON.

Do podglądu na żywo tego co się dzieje wystarczy ajax. Jeśli ktoś akurat gra to dzięki ajax'owi widzi co sie w danym momencie dzieje. Jeśli się nie gra, to skrypt wykona się dopiero po uruchomieniu strony. W sumie to chyba jedyna najprostsza droga i na pewno da się za pomocą tego to osiągnąć. Wiem, że duże serwisy często wspomagają się autorskimi programami działającymi w tle, ale na ich temat nic więcej nie potrafię powiedzieć, bo nigdy nie korzystałem z takich rozwiązań.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 14:25