![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 1 Dołączył: 23.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam pewien problem z wyszukiwarką. W tabeli sql mam 2 kolumny tytul i opis. Dla przykładu zawartość tytul to "Metallica - Nothing else matters" a w opisie dałem formułkę "Lorem ipsum...". Próbuję zrobić wyszukiwarkę aby wpisując "Metallica Lipsum" zwróciła mi właśnie ten rekord. Póki co nawet nie zwraca mi tego rekordu jeśli wpisuje "Metallica else".
Nie mam pojęcia jak sformułować zapytanie, o ile w ogóle da się takowe zrobić w jednym ciągu. Z góry dzięki za pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po 1 primo robienie
Cytat LIKE '%cos%' OR LIKE 'cos%' OR LIKE '%cos' jest totalną bzdurą która nic nie daje. Wyrażenia "%cos%" zaspokaja wszystkie ww. więc 2 pozostałe nie dadzą żadnego pozytywnego efektu. Po 2 secundo skoro szukasz "Metallica Lipsum" to ta fraza jest szukana w CAŁOŚCI pomiędzy wyrazami. Poza tym taka fraza nie występuje u Ciebie w żadnym polu. Tak samo jest z "Metallica else". Nie występuje jako taki podany ciąg. Bo "Metallica - Nothing else matters" nie zawiera dokładnie takiego ciągu "Metallica else". Musiałbyś każdą spację zamieniać na % co jest lekko mówiąc szaleństwem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 1 Dołączył: 23.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 17:50 |