Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP/MySQL] Liczba kolumn w tabeli a wydajność
MalyKazio

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Przyszło mi rozbudować nieco dane przechowywane w tabelach w bazie danych ale w trakcie zacząłem zastanawiać się nad sensownością mojego pomysłu. Otóż mam tabelę zbudowaną z około 40 kolumn. Większość z nich jest typu int. Czy można jeszcze do takiej tabeli dodawać kolejne kolumny, czy też raczej lepiej stworzyć nową tabelę i tam je wrzucać? Czy ilość kolumn ma jakieś widoczne przełożenie na wydajność zapytań i całego kodu napisanego w php? Z jednej strony chyba bezsensowne jest dzielenie tabel i potem ich łącznie za pomocą JOIN, czy nawet późniejsze sklejanie tablic z rezultatami zapytań, ale z drugiej taki podział nie wydaje się całkiem pozbawiony sensu.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
buzek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam serdecznie,

Postanowiłem napisać tu, by nie powielać tematów...

Trzymam w bazie danych wyniki turniejów tenisowych opartych o drabinke na 32 uczestnikow (http://www.tenis.net.pl/gpw/turniej_wyniki.php?turniej=1125). Do tej pory wszystko trzymałem w jednym rekordzie... 32+16+8+4+2+1 kolumn na id zawodnikow oraz polowe tej sumy na wyniki poszczegolnych meczow...

Chciałbym jednak dać możliwość wprowadzania takich drabinek na 64 uczestnikow, gdzie liczba kolumn wzrosłaby jeszcze o bodajże 96(!) kolumn....

Zrobiłem eksperyment i wstawiłem te same dane do tabeli z kolumnami (id_turnieju, klucz, wartosc), gdzie każdej wielkości drabinkę mógłbym trzymać....

Jednak rozmiar takich 100 turniejów wyniosl ok 1,5mb. Jak się pozniej okazało na InnoDB, zmieniłem na MyIsam, jest już lepiej, ale dalej zajmuje to duzo duzo wiecej kb niż w pierwotnym moim rozwiązaniu.... pytanie w która stronę lepiej iść? nie przejmować się megabajtami?

Turniejów przybywa ok 200-300 rocznie...

Jedyne co znalazłem w necie, co mi nie pomogło to to http://forum.pcformat.pl/MySQL-Jedna-tabel...ymi-ilosciami-t

Co na ten temat myslicie?

Z góry dziękuję za pomoc

Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.10.2025 - 15:06