![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Nigdy nie miałem styczności z JS a niestety mam do wykonania pewnie zdanko (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Otóz trzeba wygenerowac liczby od 1-30, stwierdzić, które są parzyste a które nie i je wyświetlić w tabelce skonfigurowanej za pomocą CSS'a. Mam te dwie rzeczy, ale nie potrafie wyświetlić tych danych w tabelce..
Ten post edytował barthezz 19.12.2013, 18:00:33 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Turson
Nie zrozumiałeś autora a var nie gra tu roli, bo równie dobrze można go pominąć ale lepiej go dawać żeby się nie pomylić gdzieś odwołując do undefinded, jeśli chcesz dynamicznie wpisywać do tej tabelki to musisz ja tworzyć w js nie na sztywno w html (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Turson Nie zrozumiałeś autora a var nie gra tu roli, bo równie dobrze można go pominąć ale lepiej go dawać żeby się nie pomylić gdzieś odwołując do undefinded, Bez var, wyjdzie nam zmienna globalna (zamiast lokalnej). W tym wypadku to raczej bez roznicy, bo i tak autor korzysta ze zmiennej globalnej (bo nie wstawił pętli w żadną funkcję, mimo że tak byłoby bardziej elegancko), ale var a bez var to jest kolosalna różnica w większości przypadków. Coś jak global $zmienna, a $zmienna w PHP, tylko że odwrotnie, bo w JS zmienne są domyślnie globalne. Do ustalania parzystości można zastosowac operator reszty z dzielenia: if (liczba % 2 == 0) alert('liczba jest parzysta'); Samo wystylowanie można (ale nie trzeba) zrobić w samym CSS: nth-child(odd), jesli dobrze pamietam. Edit. To document.write też nie jest zbyt eleganckie, ale co poradzić... (Jesli to pierwszy skrypt autora w JS to ujdzie w tłumie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował PrinceOfPersia 19.12.2013, 18:41:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 09:58 |