![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Pracuje jako informatyk, ale moje możliwości są bardzo ograniczane... nie mogę się wykazać. Robię w kółko te same czynności (zdjęcia, proste szablony aukcji, optymalizacja pod SEO). Nie mogę się wykazać i dodatkowo osoby, które są nade mną nie znają się na rzeczy. Nie zarabiam dużo (niestety czasem pracuje po 10 godz). W związku z tym, że bardzo lubię pisać w PHP, dodatkowo interesuje się pozycjonowaniem, tworze dobre szablony stron - chcę rzucić tą pracę podszkolić się i rozwijać. Ale moją obawą jest to, że może coś nie wyjść. Z drugiej strony sobie myślę " i tak teraz cały czas stoję w miejscu - czas się rozwijać i podjąć ryzyko". Dodam, że jestem młodą osobą -mam wykształcenie informatyczne (nie jest to wykształcenie wyższe) Co o tym sądzicie? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 205 Pomógł: 43 Dołączył: 5.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie powiem czy powinieneś zmienić pracę ale mogę dać parę rad.
Po pierwsze, jeśli nie jesteś pewien co zrobić, a chciałbyś się rozwinąć - rozpatrz to jeszcze pod kątem możliwości, które daje Ci to, co robisz: mówisz, że robisz szablony - może mógłbyś napisać program, który automatycznie będzie generował takie szablony? Jeśli pracujesz w firmie wyspecjalizowanej, pewnie one się powtarzają lub mają pewien wzorzec. Dobry programista ułatwia sobie pracę. Poza tym programowanie w PHP zawsze było bardzo rutynowe, a kiedy dochodzą frameworki, jak na CakePHP - do generowania kodu używa się konsoli. Być może zainteresują Cię aplikacje desktopowe, jak na przykład zrobienie takiego generatora szablonów. To jest w zasadzie tylko przykład ale może potrafiłbyś znaleźć inne sytuacje w których mógłbyś "zabłysnąć"? Ja widze, że problem w tym, że Twoja praca nie jest kreatywna ale może jest jakieś rozwiązanie "ad hoc"? Generalnie programowanie to dość szeroki temat ale w rezultacie jest to rzemiosło jak każde inne z tą różnicą, że polega na opisywaniu rzeczywistści językiem maszynowym. Programowanie takie czy siakie zawsze sprowadza się do algorytmu. Rezultatem głównym tego czy innego zajęcia jest zawsze świadomość ukończonego zadania i jego oddanie/sprzedaż/publikacja. Jeśli jednak masz jakiś konkretny, wyrazisty i klarowny pomysł to i tak nic Cię nie powstrzyma (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 16:06 |