Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> podział zadań na między klasy...
rmn

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Robie zorientowana obiektowo galerie. Poszczegolne zdjecia sa reprezentowane przez obiekty klasy Foto.I teraz mam pytanie: Czy funkcje takie Register(zarejstruj w bazie), Show(wysiwetl sformatowane info o zdjeciu) powinny byc metodami klasy foto, czy metodami klasy Galeria przyjmujacymi jako argument obiekt klasy Foto?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Pianandrill

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

To ja jeszcze dorzucam pytanki.
Jeżeli mam klasę galeria (załóżmy, bo chodzi mi o cos jeszcze innego) ktora zajmuje sie wybieraniem z bd listy obrazków (załóżmy ze chodzi o podzial na stronki danej galerii), sortowaniem, zliczaniem, i innymi bardziej ogólnymi rzeczami... i
mamy klasę foto (obrazek) która zajmuje sie wyciąganiem z bd danych konkretnrgo obrazka i przedstawianiem ich na stronie, dodawaniem nowych zdjęć, edycją, usuwaniem... itp

Chodzi mi teraz o aspekt wydajnościowy.
klasa galeria odwołuje sie do bd pobierając id elementów na danej stronie (start, limit). Czy jest sens aby ta klasa wywoływała instancje klasy foto dla każdego zdjęcia/obrazka na stronie (powiedzmy w jakiejs tam pętli) a obiekt foto za kazdym razem odwoływał sie do bd z zapytaniem o dane konkretnego obrazka/zdjęcia?

Jak to zrobić sensownie... czym powinien sie zajmować obiekt typu lista (spis elementów) a czym obiekt element (konkretny element zbioru) ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 17:47