![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2004 Skąd: Piaseczno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robie zorientowana obiektowo galerie. Poszczegolne zdjecia sa reprezentowane przez obiekty klasy Foto.I teraz mam pytanie: Czy funkcje takie Register(zarejstruj w bazie), Show(wysiwetl sformatowane info o zdjeciu) powinny byc metodami klasy foto, czy metodami klasy Galeria przyjmujacymi jako argument obiekt klasy Foto?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ja jeszcze dorzucam pytanki.
Jeżeli mam klasę galeria (załóżmy, bo chodzi mi o cos jeszcze innego) ktora zajmuje sie wybieraniem z bd listy obrazków (załóżmy ze chodzi o podzial na stronki danej galerii), sortowaniem, zliczaniem, i innymi bardziej ogólnymi rzeczami... i mamy klasę foto (obrazek) która zajmuje sie wyciąganiem z bd danych konkretnrgo obrazka i przedstawianiem ich na stronie, dodawaniem nowych zdjęć, edycją, usuwaniem... itp Chodzi mi teraz o aspekt wydajnościowy. klasa galeria odwołuje sie do bd pobierając id elementów na danej stronie (start, limit). Czy jest sens aby ta klasa wywoływała instancje klasy foto dla każdego zdjęcia/obrazka na stronie (powiedzmy w jakiejs tam pętli) a obiekt foto za kazdym razem odwoływał sie do bd z zapytaniem o dane konkretnego obrazka/zdjęcia? Jak to zrobić sensownie... czym powinien sie zajmować obiekt typu lista (spis elementów) a czym obiekt element (konkretny element zbioru) ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 17:47 |