Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Stylowanie CSS, Styl dla zmiennej
alek37

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam taki oto problem. Chcialbym ostylowac sobie w CSS zmienna w nastepujacej postaci:
  1. <div style="padding:2px;" id="poll_buttons_<?php echo $poll->id;?>" ></div>

Oczywiscie jest to tylko niewielki fragment kodu sondy do glosowania. Istotny dla mnie element to:
  1. <?php echo $poll->id;?>

Jest to zmienna uzalezniona od numeru id stworzonej sondy. W kodzie wynikowym html wyglada to tak ze id stylu przybiera postac polll_buttons_1, poll_butons_2, ... itd

Moje pytanie to jak stworzyc do tego styl w elegancki sposob aby zabezpieczyc sobie uniwersalnosc dla wielu sond (nie jestem w stanie przewidziec dla ilu).
Ja wymyslilem tylko cos takiego:
#poll_butons_1, #poll_butons_2, #poll_butons_3, #poll_butons_4, #poll_butons_5 { .......}

Wydaje mi sie ze jest to malo eleganckie i kompletnie nie uniwersalne. Gdy sond bedzie 6, 7, lub wiecej bedzie trzeba pamietac o modyfikacji arkusza stylow.
Czy istnieje na to jakies inne rozwiazanie?

Ten post edytował alek37 27.11.2013, 10:14:34
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Tuminure

-----

Jeżeli struktura wygląda tak:
  1. <div class="poll_container">
  2. <div style="padding:2px;" id="poll_buttons_<?php echo $poll->id;?>" ></div>
  3. ...
  4. <div style="padding:2px;" id="poll_buttons_<?php echo $poll->id;?>" ></div>
  5. </div>

to możesz nadać styl w taki sposób:
  1. .poll_container div { color: #ff0000; }

Dodatkowo nie musisz robić kopiuj-wklej w stylach:
  1. .asdf { color: #ff0000; }
  2. .zxcv { color: #ff0000; }

działa tak samo jak:
  1. .asdf, .zxcv { color: #ff0000; }

Ten post edytował Tuminure 28.11.2013, 11:50:51
+Quote Post
alek37

-----

[quote name='Tuminure' date='28.11.2013, 11:50:04 ' post='1077822']
Jeżeli struktura wygląda tak:
  1. <div class="poll_container">
  2. <div style="padding:2px;" id="poll_buttons_<?php echo $poll->id;?>" ></div>
  3. ...
  4. <div style="padding:2px;" id="poll_buttons_<?php echo $poll->id;?>" ></div>
  5. </div>

To nie powtarza sie tak jak to napisales. Przedstawiony przeze mnie <div> jest odpowiedzialny (w polaczeniu z input) za przycisk do glosowania w sondzie.
  1. <div style="padding:2px;" class="poll_buttons" id="poll_buttons_<?php echo $poll->id;?>" >
  2. <input type="submit" id="submit_vote_<?php echo $poll->id; ?>" name="task_button" class="<?php echo (Helper::is30() ? 'btn btn-primary' : 'button'); ?>" value="<?php echo JText::_('MOD_MIJOPOLLS_VOTE'); ?>" <?php echo $disabled; ?> />
  3. </div>
  4. <div id="poll_loading_<?php echo $poll->id;?>" style="display:none;"><?php echo JText::_('MOD_PROCESSING'); ?>
  5. </div>

Ten post edytował alek37 28.11.2013, 17:01:16
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:53