Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JavaScript][PHP][MySQL]Filtrowanie wartości pobranych z bazy danych
artkow00

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Szukam jakiegoś tutariala lub podpowiedzi.

Chcę pobrać z bazy danych wszystkie dane dotyczące usera tj np:

imie
nazwisko
wojewodztwo
miasto
zainteresowania

Jak już je pobiorę to w pętli while {} wyświetlę dane wszystkich userów jeden pod drugim w <div></div>

Szukam odpowiedzi jak filtrować te wyniki za pomocą checkboxów. Tzn mam po lewej stronie checkboxy np:

[ ] sport
[ ] muzyka
[ ] hodowla jeży
... itd

Po zaznaczeniu checkboxa przy sport wyświtli tylko tych, przy których napisane jest "sport" (wywołane z bazy).
Wiem jak to zrobić za pomocą
  1. if (isset($_POST['zainteresowanie_sport'])) { ... }

Ale takich warunków byłoby milion (oczywiście w przybliżeniu... (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) )

Z pomocą na pewno przyjdzie JavaScript, być może JQuery, ale nie wiem gdzie szukać tutorialu jakiegoś przystępnego..
Dzieki za odpowiedź
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
SmokAnalog

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zachłyśnięcie niestety dotyczyć będzie nie samego wczytywania danych, ale właśnie operacji na drzewie. 1000 elementów to jest moim zdaniem nieco za dużo, żeby trzymać wszystkich lokalnie. Paginacja paginacją, ale zauważ, że filtrowanie musi odbywać się na wszystkich wynikach, również tych niewidocznych. Dla spokojniejszej głowy zrobiłbym to Ajaxem, a w drzewie na stronie trzymał tylko to, co pasuje do kryteriów wyszukiwania. Tym sposobem będziesz też spokojny, że system będzie nadal działał jak użytkowników będzie przybywać.

Czyli podsumowując potrzebowałbyś:
  1. Skryptu JavaScript (na jQuery), który przesyłałby zaznaczone checkboksy (plus numer podstrony) Ajaxem
  2. Skryptu PHP, który na podstawie tych danych pobrałby z bazy odpowiednich użytkowników, sformatował wynik w tablicy i wypluł go z json_encode
  3. Funkcji zwrotnej w JavaScript (jQuery), która otrzymałaby obiekt od skryptu PHP, "przeleciała go" ((IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ) i wiersz po wierszu wygenerowałaby zgrabną tabelkę czy co tam sobie wymarzysz

Ten post edytował SmokAnalog 28.11.2013, 16:48:01
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 11.10.2025 - 03:53