![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uwagi, pytania zwiazane zwiazane z artykulem Nalfeina "Kurs OO" prosze pisać w tym temacie.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Dla mnie ten artykuł jest bardzo przydatny, jeden z niewielu traktujących o OO jako takim a nie tylko o konstruowaniu klas i uzywaniu metod :| Niestety.. pozostaje niedosyt... Najbardziej zaintrygował mnie fragment rodziału I - Rozwiązanie obiektowe... niestety do tej pory byłem kimś kto robił to co tam napisałeś gdzieś - wrzucałem funkcje do worka zwanego klasą i instatnowałem to :| na szczęście (dla mnie) moje sumienie działało prawidłowo i od zawsze wiedziałem ze to jest dalekie od prawidłowości dlatego wciąż poszukiwałem "ścieszki obiektowej" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Mój problem polega na tym, ze nie potrafię mysleć o kodzie obiektowo, wiez ze jest to problem analizy i modelowania danych przede wszystkim, ale szukałem w Twoim artykule wskazówek jak konstrułować klasy aby były elastyczne, jak dziwdziczyć i co. Jak wydzielać klasy abstrakcyjne... po prostu podstaw obiektowości. Liczę bardzo na to, że będziesz kontynuował ten artykuł. Jeszcze przydał by się jakiś rozdział o optymalizacji i wydajności. Wiadomo, że php różni się od innych języków środowiskiem pracy. Każde wywołanie skryptu wiąże sie z nowymi odwołaniami do bd i instancjami obiektów. Na ile sobie można pozwolic, w jakim kierunku budować obiekty aby nie obciążały niepotrzebnie bd i systemu kolejnymi wystąpeniami. O tym chciał bym przeczytać. Dzięki za artykuł. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 16:18 |