![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bawię się trochę i nie mam pomysłu jak poradzić sobie z tym. Załóżmy mamy taki plik .csv:
Dodatkowo zrobiłem sobie taką strukturę bazy danych:
Za cholerę nie wiem jak z pliku .csv wrzucać dane do bazy danych. Mógłby ktoś to na jakimś skrypcie przykładowo zaprezentować? Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 16 Dołączył: 21.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Autor chyba sobie już odpuścił pliki CSV (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) mimo wszystko od wersji MS-DOS 2.0 można używać / i \ a nawet pojawiała się opcja zmiany zupełnie separatora więc mogłoby to być cokolwiek. Dlatego też w PHP mamy na przykład stałą __DIR__ która zwróci nam bezwzględny adres nie zależnie od systemu operacyjnego, i znaku separatora. Więc da się napisać w miarę przenośne rozwiązanie pod warunkiem że założymy na przykład obecność pliku csv w tym samym katalogu co plik php.
Podawanie ścieżki względnej jest bardziej problematyczne ale również możliwe. Bo nie możemy założyć że MySQL zaczyna w tym samym katalogu co nasz skrypt PHP dlatego ścieżki powinny zawsze być bezwzględne chyba że doskonale wiemy o ile katalogów się cofnąć itd. to jednak nie ma sensu bo wystarczy mała zmiana w konfiguracji serwera i nam się skrypt wysypie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 19:14 |