![]() |
![]() |
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Co jakiś czas usuwają mi się wszystkie dane w jednej tabeli w bazie danych (struktura tabeli zostaje, tylko wszystkie dane są opróżniane). Pierwsze co mi przychodzi na myśl, to SQL Injection. Czy można to jakoś sprawdzić? Czy jest możliwość przeanalizowania historii zapytań SQL jakie były wykonywane na danej tabeli (nie wiem, może jakiś istnieje jakiś log przechowujący takie informacje)?
No bo jeżeli nie SQL Injection, to jaki może być inny powód usuwania się danych z tabeli? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 77 Dołączył: 6.09.2008 Skąd: Miechów / Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy jest to możliwe przez inne, niezabezpieczone zapytania, które dotyczą innych tabel, a zawierają w sobie parametry pochodzące od użytkownika? Jak najbardziej. Sprawdź wszystkie zapytania do bazy i odpowiednio je zabezpiecz, najlepszym rozwiązaniem będzie użycie PDO. Dane z tabeli są kasowane w regularnych odstępach czasu czy nie ma żadnej reguły? Możesz przy każdym zapytaniu, w którym są przekazywane jakieś dane od użytkownika dodać mechanizm logów, który by zbierał to co jest podawane oraz jak wygląda wygenerowane zapytanie. Dodatkowo jeśli w którymś z zapytań znajdziesz ciąg znaków delete lub truncate możesz zapisać jakieś dodatkowe informacje np adres ip, zawartość tablic post oraz get itp. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 03:49 |