![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem z mysql`elem. Mam dwie identyczne tabele i chcę za pomocą jednego zapytania sql wyświetlić łączony wynik z dwóch tabel. Udało mi się to zrobić ale tylko na testowych tablicach..a na właściwych nie działa i właśnie nie wiem dlaczego. No więc tak: To są moje testowe tablice:
I za pomocą polecenia sql
Udało mi się poprawnie połączyć te dwie tablice jako jedna:
Ale jak zastosuje ten sam kod sql na moich właściwych już tablicach - zdjecie i zdjecie_poczekalnia, które mają taką samą strukturę nie działa. Robie na zaliczenie klona demotywatorow. Mam dwie tablice ze zdjeciami (zdjecie i zdjecia_poczekalnia) pierwsza tabela zawiera informacje o zdjeciach na stronie głownej a druga tabela zawiera informacje o zdjeciach w poczekalni. Chcę połaczyć obie tabelę żeby każdy użytkownik mogł zobaczyć wszystkie zdjecią ktore wrzucił na strone -i te, które dostały się na stronę główna i te w poczekalni Poczekalnia:
Strona główna:
A chcę uzyskać taki wynik dla usera=1
Tylko, że jak wpisze mysql> SELECT zdjecie FROM (SELECT zdjecie FROM zdjecia UNION SELECT zdjecie FROM zdjecia_pocz) A; to otrzymuje błąd: ERROR 1271 (HY000): Illegal mix of collations for operation 'UNION' Przeszukałem całe google i nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Przepraszam za te rozjechane - nieczytelne tabelki. W moim edytorze postu są równo i nie wiem jak je wyrównać Pozdrawiam. Ten post edytował blendermen 20.11.2013, 19:15:01 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Robiłem takie same kodowanie na obu tablicach. Naprawde nie widzisz roznicy?? utf8_general_ci utf8_unicode_ci Cytat Jeżeli wrzuciłbym wszystko do jednej i po na przykład roku czasu odhaczył zmienną poczekalnia z 1 na 0 zdjęcie byłoby gdzieś tam daleko na n-tej stronie. A jaki problem podczas zmiany z 1 na 0 zmieniac rowniez date na aktualną? Naprawde latwiej ci jest przerzucac rekord z jednej tabeli do drugiej niz zmienic date w jednym polu?
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 21:43 |