![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmobilizowałem się wreszcie do nauki php od początku.
Stworzyłem formularz dodawania danych do bazy. Po mniejszych i większych perturbacjach udało mi się połączyć z bazą i zapisać w niej dane z formularza. PROBLEM: po każdym otwarciu strony z formularzem od razu pojawia się komunikat o poprawnym dodaniu rekordu do bazy i rekord taki zostaje dodany, oczywiście pusty, bo pole formularza były puste. Jak temu zapobiec i spowodować dodawanie danych dopiero po naciśnięciu submit? Czy przesyłanie danych w ten sposób jest bezpieczne, czy powinienem mieć w nawyku dodawanie jakiegoś zabezpieczenia? Lepiej to wiedzieć i niech wejdzie w krew na początku nauki. Może jeszcze jakieś uwagi doświadczonych programistów? Kod:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uniwersalne metody na sprawdzenie czy formularz został wysłany:
1. 2.
Masowe sprawdzenie czy pola nie są puste:
W przypadku nazw tablicowych analogicznie j.w. Oczywiście to tylko podstawy, warto by jeszcze sprawdzić np. czy mail ma odpowiedni format, itd. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 12:28 |