Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP]Sprawdzanie zawartości/treści komórki z bazy danych
artkow00

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkich.

W trakcie próby budowy serwisu pojawiają się przede mną kolejne przeszkody i problemy. Oto kolejny z nich:

Mam Tabelę:

Tabela "a"

id | b |
----------------
1 | 1 |
2 | 1 |
3 | 0 |
4 | 1 |

Chcę stworzyć zapytanie do bazy, które będzie mi sprawdzało, czy w polu b tabeli a jest 1 czy 0. Oto co wydziergałem własnoręcznie:

1. $check = mysql_query("SELECT `b` FROM `a` WHERE id = '1'");
  2. $check1 = mysql_fetch_row($check);
  3. if($check1['1']=0)
  4. {...}
  5. else {...}

Spodziewam się sporej krytyki, ale bardzo proszę kogokolwiek o merytoryczną dyskusję na ten temat.. Nie bez powodu temat jest w "przedszkolu" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Pozdrawiam.

Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
nospor

Grupa: Moderatorzy

Dostales ode mnie linka do tematu, ktory mowi co i jak sprawdzac. Nie bede za kazdym razem ci pisal, ze masz sprawdzic to czy to. Jak sie pytam, czy sprawdziles zapytanie i wynik to mam to wlasnie na mysli. A wszystko w zgodzie z tematem do ktorego cie odeslalem.

Nawet jesli nie zrobiles sprawdzenia $check['active'], tylko zrobiles sprawdzenie samego $check to wowczas tez by bylo widac, ze owszem zwraca rekord, ale z innym indeksem niz ty sie do niego odwolujesz. Naprawde wszystko ale to wszystko trzeba podawac na tacy? Samemu juz nie mozna chwile pomyslec? Nie mozna napisac poprostu: sprawdz? Trzeba podawac: sprawdz to, sprawdz to i jeszcze sprawdz to....

W temacie miales tez info by wyswietlac wszystkie bledy. Ale tego nie zrobiles. Jakbys zrobil, to na ekranie bys mial wlasnie bledy, ktore od razu by wskazaly gdzie jest zle. Po to powstal ten temat, by nie trzeba bylo wszystkiego powtarzac za kazdym razem, ale i tak znajda sie tacy jak ty, ktorym trzeba wszystko palcem wskazac, bo samym sie nie chce doczytac prostych rzeczy, ktore mają czarno na bialym napisane
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 18:55