Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [SQL][PHP]Zapytanie SQL w IF
--Th0e--

Goście

Witam. Mam oto takiego ifa
  1. if(strlen($tytul)<= 100 && strlen($tytul)>= 5 && strlen($tresc)<= 10000 && strlen($tresc)>= 20 && empty($spr=mysqli_query($GLOBALS['db'], "SELECT * FROM `blog` WHERE `tresc`='$tresc'")))

błąd:

Parse error: syntax error, unexpected '=', expecting ')' in C:\tutaj ścieżka\blog.php on line 30

(w 30 linijce znajduje się powyższy if)

Moje pytanie. Jak poprawnie dać to zapytanie w ifie?

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
SmokAnalog

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Niestety empty w PHP to taki potworek, który działa inaczej niż wszystko inne. To nie funkcja, a raczej instrukcja. Wewnątrz empty nie mogą się znaleźć żadne wyrażenia. Zamiast empty, porównaj wartość zwracaną przez mysqli_query do false:
  1. if(strlen($tytul)<= 100 && strlen($tytul)>= 5 && strlen($tresc)<= 10000 && strlen($tresc)>= 20 && ($spr=mysqli_query($GLOBALS['db'], "SELECT * FROM `blog` WHERE `tresc`='$tresc'")) !== false)

Zakładam, że miałeś na myśli !empty, a nie empty (sprawdzasz czy zapytanie się poprawnie wykonało).
+Quote Post
--Th0e--

Goście

Cytat(SmokAnalog @ 2.11.2013, 12:32:22 ) *
Niestety empty w PHP to taki potworek, który działa inaczej niż wszystko inne. To nie funkcja, a raczej instrukcja. Wewnątrz empty nie mogą się znaleźć żadne wyrażenia. Zamiast empty, porównaj wartość zwracaną przez mysqli_query do false:
  1. if(strlen($tytul)<= 100 && strlen($tytul)>= 5 && strlen($tresc)<= 10000 && strlen($tresc)>= 20 && ($spr=mysqli_query($GLOBALS['db'], "SELECT * FROM `blog` WHERE `tresc`='$tresc'")) !== false)

Zakładam, że miałeś na myśli !empty, a nie empty (sprawdzasz czy zapytanie się poprawnie wykonało).

Chciałem żeby sprawdzało, czy czasem takiego wpisu już nie ma w bazie danych (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 14:16