![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Hejka,
zastanawiam się jak należy zaprojektowac bazę/aplikacje pod kątem użytkowników z różnych stref czasowych. Załóżmy, że mamy moduł komumunikacji i rozmawia ze sobą dwóch użytkownikow z roznych stref czasowych. W jaki sposób zapisywać czasy wiadomosci w bazie? A na dodatek serwer tez stoi w innej strefie niż ci użytkownicy. Albo kalendarz i ktos ustawil na wydarzenie powiadomienia 4 godziny przed wydarzeniem. Jak serwer ma pobierac poprawnie wydarzenia z roznych stref i sprawdzac ze wlasnie ma juz pojsc powiadomienie? Czy moze przy czasie w tabeli dodac jeszcze kolumne STREFA gdzie bedzie podane z jakiej strefy szlo zapytanie? np "+02:00", "-11:00". Tylko wowczas jak pisac zapytanie by bylo optymalnie? A moze jeszcze inaczej do tego podejsc? Pisał już może ktoś coś takiego i moze podzielić się doświadczeniami w tej materii? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie bardzo rozumiem.... Jaki kod?
!*! Ostatnia proba z mojej strony przekonania Cię (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Weź na przykład jak działa google calendar: ustaw mu wydarzenie na daną godzine, zapisz. Potem zmień strefe kalendarza i spojrz na godzine wydarzenia. Zmienila sie, dostosowala sie do aktualnej strefy. Czyli jak w Denver byla 10:00 a strefe kalendarza zmieniles na Warszawe, to pojawi sie 18:00 a nie nadal 10:00 jak ciagle twierdzisz. Kalendarz dostosowal sie do strefy dzieki czemu wiem, o ktorej mam spotkanie w tej wlasnie strefie. Nie ineresuje mnie teraz, ze w mojej strefie byla to 10:00. Ja teraz jestem w Warszawie i mnie interesuje czas spotkania w strefie warszawskiej, gdyz w przeciwnym wypadku przyjde na zlą godzine a zarazem zapewne omine cale spotkanie. Zauwaz, ze nie mowimy tu o zmianie czasu letniego na zimowy w danej strefie. W przypadku zmiany czasu letniego na zimowy (i na odwrot) faktycznie, jak sie umowilem na 10:00 to i nadal mam to spotkanie o 10:00 niezaleznie czy sie zmienil czas letni/zimowy czy nie. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 03:19 |