![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Hejka,
zastanawiam się jak należy zaprojektowac bazę/aplikacje pod kątem użytkowników z różnych stref czasowych. Załóżmy, że mamy moduł komumunikacji i rozmawia ze sobą dwóch użytkownikow z roznych stref czasowych. W jaki sposób zapisywać czasy wiadomosci w bazie? A na dodatek serwer tez stoi w innej strefie niż ci użytkownicy. Albo kalendarz i ktos ustawil na wydarzenie powiadomienia 4 godziny przed wydarzeniem. Jak serwer ma pobierac poprawnie wydarzenia z roznych stref i sprawdzac ze wlasnie ma juz pojsc powiadomienie? Czy moze przy czasie w tabeli dodac jeszcze kolumne STREFA gdzie bedzie podane z jakiej strefy szlo zapytanie? np "+02:00", "-11:00". Tylko wowczas jak pisac zapytanie by bylo optymalnie? A moze jeszcze inaczej do tego podejsc? Pisał już może ktoś coś takiego i moze podzielić się doświadczeniami w tej materii? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No dobra, to moze jeszcze jedna sytuacja:
Koles z innej strefy niz Europe/Warsaw dodal sobie wydarzenie na 16:00 i chce miec powiadomienie o tym na godzine przed. Do bazy po konwersji na Europe/Warsaw wpisalo sie powiedzmy ze to wydarzenie odbedzie sie o 15:00. No i teraz leci u mnie cron, ktory widzi, ze jest regulka na godzinke przed wyslac powiadomienie i szuka wydarzen, ktore maja byc za godzinke dla tego usera. Tylko ze wg. bazy mamy jeszcze czas letni, a u kolesia juz zimowy (lub na odwrot) przez co koles albo za pozno dostanie powiadomienie albo za wczesnie (za wczesnie to akurat maly problem) Wiem, ze podane godziny pewnie maja sie nijak do sytuacji zmiany czasy z zimowego na letni czy tez na odwrot, ale chodzili mi o nakreslenie sytuacji. Mozliwa jest taka sytuacja? Chyba tak...
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 06:10 |