![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Hejka,
zastanawiam się jak należy zaprojektowac bazę/aplikacje pod kątem użytkowników z różnych stref czasowych. Załóżmy, że mamy moduł komumunikacji i rozmawia ze sobą dwóch użytkownikow z roznych stref czasowych. W jaki sposób zapisywać czasy wiadomosci w bazie? A na dodatek serwer tez stoi w innej strefie niż ci użytkownicy. Albo kalendarz i ktos ustawil na wydarzenie powiadomienia 4 godziny przed wydarzeniem. Jak serwer ma pobierac poprawnie wydarzenia z roznych stref i sprawdzac ze wlasnie ma juz pojsc powiadomienie? Czy moze przy czasie w tabeli dodac jeszcze kolumne STREFA gdzie bedzie podane z jakiej strefy szlo zapytanie? np "+02:00", "-11:00". Tylko wowczas jak pisac zapytanie by bylo optymalnie? A moze jeszcze inaczej do tego podejsc? Pisał już może ktoś coś takiego i moze podzielić się doświadczeniami w tej materii? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Google zwraca dane w takiej postaci: 2013-10-11T13:30:00.000+02:00. To jest akurat Polska wiec powinno byc niby +1 a nie +2, ale ze mamy teraz czas letni czyli +1 do przodu wiec jest +02:00. I wlasie sie zastanawialem, czy nie trzymac danych w bazie w takiej wlasnie postaci, ale chyba mysql nie ma chyba typu na cos takiego by ladnie operowac potem na tym w zapytania i warunkach
Cytat Weź inny przykład... Umawiasz się na 12 do urzędu następnego dnia. W nocy został zmieniony czas na zimowy. O której idziesz do urzędu i dlaczego jest to 12? Tak, to rozumiem. Poprostu mialem watpliwosci czy potem baza mi to poprawnie zwroci... wiem, pewnie durne watpliwosci, testowalem to nawet wczesniej, ale kurka cos mnie naszlo ostatnio i wolalem to omowic na forum (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Poza tym, jakbym w bazie zapisywal dane w takiej postaci: 2013-10-11T13:30:00.000+02:00 to bym nie musial sie martwic o to, ze wszystko w bazie ma byc w Europe/Warsaw. Niezaleznie czy baza by miala Europe, America czy cos innego to czas bylby jaki jest |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 11:31 |