![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Hejka,
zastanawiam się jak należy zaprojektowac bazę/aplikacje pod kątem użytkowników z różnych stref czasowych. Załóżmy, że mamy moduł komumunikacji i rozmawia ze sobą dwóch użytkownikow z roznych stref czasowych. W jaki sposób zapisywać czasy wiadomosci w bazie? A na dodatek serwer tez stoi w innej strefie niż ci użytkownicy. Albo kalendarz i ktos ustawil na wydarzenie powiadomienia 4 godziny przed wydarzeniem. Jak serwer ma pobierac poprawnie wydarzenia z roznych stref i sprawdzac ze wlasnie ma juz pojsc powiadomienie? Czy moze przy czasie w tabeli dodac jeszcze kolumne STREFA gdzie bedzie podane z jakiej strefy szlo zapytanie? np "+02:00", "-11:00". Tylko wowczas jak pisac zapytanie by bylo optymalnie? A moze jeszcze inaczej do tego podejsc? Pisał już może ktoś coś takiego i moze podzielić się doświadczeniami w tej materii? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Właśnie to staram Ci się wyjaśnić, rozpisz to sobie na kardce, bo pisząc te przykłady wyżej też się złapałem na tym że coś jest nie tak ustawiłem godzinę 10 czasu w PL, a miała być w USA i zdziwiłem się że w PL po przeliczeniu mamy już 16 podejrzewam że masz coś podobnego. Poprostu nie chce mi sie uwierzyc, ze tak prosty mechanizm moze dzialac bez problemu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ciagle sie doszukuje jakiejs luki bo niechce jakiemus klientowi rozpierdzielic kalendarza a potem sie glupio tlumaczyc lub stracic klienta.Do niedawna nie mialem zastrzezen co do tego, ale jak zaczalem robic te nieszczesna synchronizacje i patrzec w jakiej postaci google zwraca mi dane to zaczalem sie wlasnie zastanawiac.... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 01:46 |