Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Parser HTML, Prosty, acz zasobożerny parser HTML
b4rt3kk

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
przedstawiam do oceny parser HTML mojego autorstwa.

Plik do pobrania:
http://www.filedropper.com/htmlparserclassphp

Opis:
Zasada działania jest prosta, wystarczy zaincludować plik z klasą, która znajduje się w powyższym pliku. Następnie utworzyć nowy obiekt, np.
  1. $parser = new HTMLparser();

Dostępne są 3 metody pobierania HTML, który będziemy parsować:
- z pliku
  1. $parser->parseFile($dir);

- ze stringa
  1. $parser->parseString($string);

- z URL
  1. $parser->parseUrl($url);

Następnie wywołanie parsera:
  1. $resource = $parser->find('div');

Jako wynik zmienna $resource będzie przechowywać tablicę obiektów DIV-ów znalezionych w parsowanym źródle, bądź jeden obiekt, jeśli w metodzie find jako drugi argument podamy liczbę (wtedy zwróci n-ty DIV z parsowanego źródła).

Odczyt informacji:
Odczyt jest bardzo prosty, każdy wynik zawiera obiekty text oraz html, ponadto jeśli DIV posiada atrybuty, np. class bądź id zostaną one zwrócone również w postaci obiektów. Przykład:

1. foreach ($resource as $div) {
  2. echo $div->text;
  3. echo $div->html;
  4. echo $div->class;
  5. // itd.
  6. }

To tak po krótce tytułem wstępu. Jednak parser wymaga optymalizacji, ponieważ czas parsowania średniej wielkości źródła jest dosyć długi. Proszę o oceny, a także o wskazanie dalszej drogi rozwoju owego parsera (zastanawiałem się jeszcze nad wyszukiwaniem elementów HTML np. po class, bądź po ID, jednak w tym momencie nie mam jeszcze pomysłu jak to zrealizować, bo już teraz parser w obecnej formie jest dość "ciężki"). Pozdrawiam i dzięki za ewentualne sugestie.

EDIT:
Zapomniałem dodać, możemy również szukać dzieci naszych wynikowych obiektów, np.
  1. foreach ($resource as $div) {
  2. echo $div->find('a', 0)->href;
  3. }

Możliwość zagnieżdżania jest nieograniczona.

Ten post edytował b4rt3kk 4.10.2013, 13:31:07
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
sowiq

-----

Ja mam tylko jedno pytanie. Czemu miałbym używać Twojej, jak to sam określiłeś - zasobożernego parsera (zresztą nie dziwię się skoro najróżniejszych preg'ów w kodzie jak mrówek), zamiast powszechnie używanej i dużo bardziej rozbudowanej klasy DOMDocument?

Ten post edytował sowiq 4.10.2013, 13:35:09
+Quote Post
b4rt3kk

-----

Cytat(sowiq @ 4.10.2013, 14:33:50 ) *
Ja mam tylko jedno pytanie. Czemu miałbym używać Twojej, jak to sam określiłeś - zasobożernego parsera (zresztą nie dziwię się skoro najróżniejszych preg'ów w kodzie jak mrówek), zamiast powszechnie używanej i dużo bardziej rozbudowanej klasy DOMDocument?

Tzn. jest to dopiero wczesna wersja, nie zachęcam nikogo do użytkowania, a proszę jedynie o wykazanie błędów, ew. drogi rozbudowy / rozwoju. Sam parser powstał na mój własny użytek, nie mam zamiaru go nigdzie udostępniać (póki co), jakkolwiek jeśli ktoś jednak zechce skorzystać, to proszę bardzo, nie mam nic przeciwko. Ani nie pobieram opłat, ani nie zbieram dotacji, także wolny wybór użytkownika. A temat się tyczy jedynie oceny.
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 16:02