![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Planuję uruchomić wysyłanie newslettera za pomocą własnego serwera. Mam Postfixa, całość zrealizowałbym niedużą aplikacją uruchamianą z Cron'a, napisaną prawdopodobnie w C++.
Nie chciałbym jednak dostać bana na IP od różnych dostawców usług pocztowych. Jak powinienem się do tego przedsięwzięcia przygotować? Dodam, że na początku planuję wysyłać około 2-3 serie tygodniowo, po 3000-3500 maili (mam dwa serwisy). Ten post edytował kacpero1094 29.09.2013, 18:37:33 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej też to przerabiałem i doszedłem do wniosku, że nie warto się w to bawić - znacznie taniej i szybciej wychodzi zakupienie pakietu w firmie typu GetResponse. Wysyłając sporo emaili łatwo trafić na spamlisty / dostać bany na ip itd. Sam ze swoim mailowym adresem swego czasu trafiłem na niektóre czarne listy choć wysyłałem tylko zamówione przesyłki (absolutenie żadnego spamu) - przy dużej liście zawsze znajdzie się ktoś, kto zapomni, że się zapisał i zamiast kliknąć link "wypisz" zgłosi Cię jako spamera. Znam też przykład dużej firmy (niestety nie mogę podać adresu bo to info nieoficjalne), która też rozsyła w oparciu o swoje rozwiązanie i równiez trafili na czarne listy - np. Google. A również wysyłają tylko to zarejstrowanych użytkowników.
Firmy typu GetResponse mają ten plus, że: - dbają o politykę prywatności list (weryfikują je itd) przez co ich adresy ip są traktowane jako zaufane - prawdopodobnie opłacają większych graczy typu onet/wp/o2 itp za to, żeby ich maile nie lądowały w spamie (to wiem nieoficjalnie od znajomego - podobno jak się wysyła dużo np. do o2 to potrafią się zgłosić sami "z ofertą" - oczywiście mówimy to o setkach tysięcy wysyłanych maili) Reasumując po swoich doświadczeniach - jeśli to sprawa komercyjna/zarobkowa a nie hobbystyczna to lepiej zainwestować w rozwiązanie komercyjne. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 13:49 |