![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
w ostatnim projekcie potrzebowałem kodu, który odmieniałby słowa przez przypadki według liczby, czyli np.
Tworzenie tej funkcji było dobrą zabawą i wymagało analizy jak zmieniają się przypadki w zależności od kontekstu. Odkryłem, że mianownik, biernik i wołacz przy niektórych liczbach zmieniają się w dopełniacz. Pozostałe przypadki nie zmieniają się wcale. A oto owoc mojej rozkminy:
I przykład użycia:
Obiekt słowa zawiera wszystkie przypadki, więc można się dowolnie bawić kontekstem i liczbą. Można też wzbogacić funkcję o opcję automatycznego wyświetlania liczby przed słowem, żeby się nie powtarzać. Podoba Wam się? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Bardzo ciekawe (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Nie spodziewałem się, że da się coś takiego napisać w tak krótkim kodzie. Nie ma żadnych wyjątków od tych reguł? Ahhh, już rozumiem. Obiekt dog trzeba podać, myślałem że funkcja go potrafi obliczyć na podstawie słowa "pies". Mimo wszystko przydatne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 08:03 |