![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
niestety wśród znajomych mam mało osób, które interesują się startupami dlatego proszę o pomoc na forum. Myślę, że mógłbym zrobić ciekawy portal ale chciałbym zapobiec sytuacji, że tylko ja tak będę uważał - napracuję się a okaże się, że to nie jest nikomu potrzebne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) do rzeczy: patrząc na portal znanylekarz .pl zauważyłem, że ludzie mogą stworzyć profil lekarza, którego jeszcze nie ma w portalu i wystawić mu opinię. Lekarze to osoby publiczne i pewnie dlatego można coś takiego robić bez ich zgody. Co byś powiedział/ła gdyby w jakimś portalu, ktoś z Twoich znajomych napisał opinię o Tobie, że jesteś dobrym informatykiem, fryzjerką, budowlańcem, nie ważne kim ważne, że wystawiłby Ci opinię. Czy byłbyś/byłabyś mu wdzięczny/a za to? Dodatkowo taka opinia byłaby upubliczniona na jego Fejsie. Super jeśli po znajomości można będzie zarobić na takich poleceniach, prawda? Czy Ty mając taką możliwość publikowałbyś/publikowałabyś informacje o swoich znajomych typu: "mój znajomy Maciek z Gdańska jest znakomitym mechanikiem i polecam jego usługi - zainteresowanym mogę dać kontakt do Maćka." Proszę o wasze opinie na temat tego pomysłu. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- opinii w google będzie więcej, chociażby negatywnych, w swoim systemie nie masz takiej możliwości co ułatwia oszustwo ;)
- nadal nie zrozumiałeś, dodajesz do tego systemu informacje o hydrauliku, Twój znajomy po czasie szuka hydraulika, mając 4k znajomych na liście i połowa z nich poleca hydraulika, system się sypie... Zrobisz ocenianie z punktacją? System się sypie, bo można to obejść. Rozumiem Twój punkt widzenia i założenia jakie przy tym są, ALE sfałszowanie takich poleceń jest prostsze niż napisanie takiego serwisu, więc z czego będziesz czerpał informacje? FB to nie sklep, gdzie dopiero po zakupie masz możliwość ocenienia produktu. Przy założeniu "znajdź mi hydraulika którego polecają moi znajomi" nie ma punktu odniesienia. I dlatego pomysł leży. Ten post edytował !*! 27.09.2013, 12:45:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- opinii w google będzie więcej, chociażby negatywnych, w swoim systemie nie masz takiej możliwości co ułatwia oszustwo ;) - nadal nie zrozumiałeś, dodajesz do tego systemu informacje o hydrauliku, Twój znajomy po czasie szuka hydraulika, mając 4k znajomych na liście i połowa z nich poleca hydraulika, system się sypie... Zrobisz ocenianie z punktacją? System się sypie, bo można to obejść. Rozumiem Twój punkt widzenia i założenia jakie przy tym są, ALE sfałszowanie takich poleceń jest prostsze niż napisanie takiego serwisu, więc z czego będziesz czerpał informacje? FB to nie sklep, gdzie dopiero po zakupie masz możliwość ocenienia produktu. Przy założeniu "znajdź mi hydraulika którego polecają moi znajomi" nie ma punktu odniesienia. I dlatego pomysł leży. Na znanylekarz .pl również jest możliwość dodania fikcyjnych opinii a mimo to 2mln ludzi korzysta z tego portalu. Fakt negatywnych opinii raczej nie będzie skoro wszystko będzie opierało się na sieci znajomych. Skoro system opinni będzie niewiarygodny to czy jest sens tworzenia portalu tylko po to aby slużyl jako informacja, że nasi znajomi mają znajomych z rożnych branż i gdy będę szukał mechanika to będę mógl wejść na taki portal i skontaktować się przez znajomego z mechanikiem, którego mój znajomy po prostu zna (niekoniecznie korzystal z jego usług)? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 17:13 |