![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Niedługo pójdę na rozmowę kwalifikacyjną w sprawie pracy na stanowisku "Tester Oprogramowania", w związku z tym chciałem się zapytać, czy wie ktoś jak wygląda taka rozmowa, jakich pytań można się spodziewać itd. itp.? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat PHPUnit (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Masz na myśli, że programista implementuje projekt bez testów, daje projekt testerowi a on sam sobie ma te testy napisać ? Chyba nie na tym polega TDD. W jakich firmach tak robią ? Czy może coś źle zrozumiałem ? W firmie, w której pracuje są testerzy i od nich nie jest wymagana umiejętność programowania (tzn. wiele z nich ma jakieś tam doświadczenie w programowaniu, głównie wyniesione ze studiów), ale nie tykają się kodu. Są firmy, które wymagają jakichś podstaw programowania, ale nie po to, by programowały, tylko po prostu ta wiedza w jakiś sposób przydaje się do testowania. To programista robi sobie testy jednostkowe, żeby lepiej było mu wyszukiwać błędy, a nie tester. Tester ma sprawdzać, funkcjonalność, ergonomię oprogramowania. Powinien wiedzieć co to są testy regresywne, automatyczne, integracyjne, akceptacyjne (ja nie wiem dokładnie co te pojęcia oznaczają - ale czasami od testerów jakieś mądre określenia usłyszę). Powinien wiedzieć kiedy i jak testować. Powinien mieć zdolność analitycznego myślenia. Nie jestem testerem, więc piszę dość ogólnikowo. U mnie testy wydajnościowe robią programiści zrobionym przez nich narzędziem. Testerzy po każdym wydaniu nowej wersji przeklikują cały system. Gdy programista zmieni jakiś jeden moduł, to testerzy ten moduł muszą przeklikać. Nie ma mowy o programowaniu dla testerów. @andyet są strony dla testerów, tworzone przez testerów. Są tam informacje co trzeba umieć i czym testerzy się zajmują. Być może umiejętność PHPUnit w jakiejś tam firmie (ja w to wątpię, bo o żadnej takiej nie słyszałem ) jest pożądana, ale na ogół żadnego *Unit od testera się nie wymaga. Więcej jest firm, gdzie od programisty nie wymaga się *Unit niż takich, gdzie od testerów wymaga się tego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował peter13135 21.09.2013, 15:16:56 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.10.2025 - 13:33 |