![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedyś napisałem prosty CRM który działał ale był skrajnie niebezpieczny, tzn nie ma żadnego filtrowania danych przesyłanych z formularzy ani też tych zapisywanych w bazie.
Teraz zająłem się właśnie kwestią bezpieczeństwa aby mój twór stał się w końcu przydatny. Na pierwszy ogień poszła kwestia panelu logowania i tu pytanie: czy sprawdzenia hasła i loginu jak poniżej jest Waszym zdaniem wystarczająco bezpieczne:
Zakładam że loginem jest adres e-mail a hasło nie może zawierać znaków \ / ' ` " \n \s |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 22 Dołączył: 6.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sryy
Cytat SQL Injection (z ang., dosłownie zastrzyk SQL) – luka w zabezpieczeniach aplikacji internetowych polegająca na nieodpowiednim filtrowaniu lub niedostatecznym typowaniu i późniejszym wykonaniu danych przesyłanych w postaci zapytań SQL do bazy danych. Podatne są na niego systemy złożone z warstwy programistycznej (przykładowo skrypt w PHP, ASP, JSP itp.) dynamicznie generującej zapytania do bazy danych (MySQL, PostgreSQL itp.). Wynika on zwykle z braku doświadczenia lub wyobraźni programisty.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 11:57 |