![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 7 Dołączył: 3.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Na wstępie chcialbym zaznaczyć, że stworzenie tego nie nastręcza mi problemów. Bardziej nie daje mi spokoju czy aby nie robię tego jakoś naokoło, nieoptymalnie. Być może istnieje jakiś wygodniejszy nieoczywisty dla mnie sposób? http://jsfiddle.net/WiruSSS/zPXUK/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 205 Pomógł: 43 Dołączył: 5.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym nie robił takich rzeczy z definicjami zmiennych jak wymienianie ich po przecinku w sytuacji gdy przypisuje się do nich wartości z funkcji.
Coś takiego wygląda tylko wtedy, kiedy wchodzi w rachubę proste przypisanie wartości albo same deklaracje:
Chociaż i tego rzadko używam bo w programowaniu obowiązuje zasada - deklaruje zmienne jak najbliżej miejsca w którym zostaną użyte. Kolejną rzeczą, która mi się rzuca w oczy - w JS zazwyczaj nie używa się nazw obiektów z dużej litery - "SlideMenu" jest źle, powinno być "slideMenu". Duże litery są pozostawione dla klas (a w JS to się nazywa konstruktor). Zauważ też, że "show.parent().hide()" i "show.parent().show()" wygląda idiotycznie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Może znalazłyby się lepsze nazwy dla zmiennych "show" i "hide" ? Dla zaawansowanych: Nie chce mi się przepisywać Twojego kodu ale - funkcje anonimowe, które podajesz w $.click są na tyle rozbudowane, że możnaby im nadać osobne nazwy i odwołać sie do nich w innych polach obiektu "slideMenu", a w init zrobić tylko obiekt.click(pokaz.bind(this)); Generalnie to wszystko to są takie igraszki dla efektu. Można dzięki temu, oczywiście zbudować sobie zaplecze elementów do ponownego użytku. Spróbuj jednak wymyślić sobie jakąś większa aplikację, która zmusiłaby Cię do tworzenia modułów i używania wzorców projektowych, jeśli chcesz poznać "smak prawdziwego programowania" (nie taki fajny swoją drogą (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 18:33 |