![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Od jakiegoś czasu prowadzę sklep internetowy. Nie powiem, żeby interes szedł jak burza. Staram się dociec w czym może być problem sprawdzając wszystko po kolei. Zatrzymałem się na stronie internetowej którą ciągle poprawiam, zmieniam i dodaję nowe funkcjonalności. Prosiłbym o ocenę wyglądu, działania i ogólnej prezencji sklepu oczami przeciętnego klienta. Nie chcę oceniania od strony kodu, to zostawiam dla siebie, zdaję sobie jednocześnie sprawę, że nie wszystko jest idealne. Włożyłem bardzo dużo pracy, aby strona wyglądała tak jak wygląda teraz. Na konto testowe można zalogować się wpisując dane: user: test pass: test www: http://cyberlogic.pl Prosiłbym jednak aby nie finalizować zakupów (nie przechodzić do ostatniego kroku koszyka, który będzie wyraźnie zaznaczony na czerwono). Pochwały i propozycje mile widziane. Zakupy również (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dzięki z góry i pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozwolę sobie skomentować (nie, nie czepiam się, szanuję Twoja wypowiedź).
Cytat Logowanie aby kupować? Bez jaj. Nie widzę koszyka. 95% kupujących to osoby wybierające przesyłkę, więc nie widzę problemu z wymogiem logowania. Dane do przesyłki i tak trzeba kiedyś podać, a rejestracja jest tak zrobiona, żeby wymagała jedynie minimum wysiłku od klienta (bez żadnego potwierdzenia mailowego czy coś). Stąd też koszyk nie jest widoczny. Cała procedura jest czytelnie przedstawiona i myślę, że nie powinno być problemu z połapaniem się jak kupić. Z drugiej strony masz może racje, że jakby ktoś chciał odebrać osobiście to tych danych podawać nie musi i powinna taka opcja również być. Cytat Strona zbyt ciemna, zbyt dużo zbędnych elementów (kafelki w tle itd) To już raczej kwestia gustu, jest wiele sklepów renomowanych firm które są ciemne czy wręcz czarne (żeby podkreślić swój prestiż). Zbędne elementy... hmm... wydaje mi się że to nie strona wewnętrzna firmy tylko coś dla klientów, więc musi być trochę kolorowe i urozmaicone, a i tak nie uważam żeby strona była za kolorowa, bo raczej taka nie jest. Oprócz tła coś jest zbędnego? Ikonki niepotrzebne? Zapewniam Cie, że jeśli chodzi o tło to strona wyglądałaby łyso z racji tego, że treść jest wyraźnie odznaczona od tła. No chyba, że byłoby czarne, ale to już przesada raczej. Cytat W promocji cały box produktu powinien być linkiem. Z tym się zgodzę - kiedyś będzie do poprawy. Cytat Baner do kosza, to nie strona na zaliczenie u jakiegoś przed epokowego wykładowcy. Ten czerwony? A co z nim nie tak? To czym przyciągnąć klientów jak się chce o czymś powiedzieć czy jakiś produkt pokazać jak nie banner? Z tego co widzę to na każdej stronie sklepu są jakieś bannery z reklamami produktów, zwłaszcza, że nie jest to banner promowany przez jakąś zewnętrzną firmę. Cytat Dziwne miejsce na szukajki. Nie rozumiem. Miejsce takie, w którym co druga strona ma wyszukiwarkę, lub czasem trochę niżej, ale generalnie gdzieś u góry. U góry z lewej masz ten plus, że wyszukiwanie ajaxowe mniej zasłania całą stronę, zwłaszcza jak ktoś ma ekran FullHD. Cytat Ogólnie cały layout nie wzbudza zaufania oraz profesjonalizmu, postaw na minimalizm. Hmm, z tego co widzę sklepy internetowe raczej postawiają na przepych, no ale to rzecz gustu. Co do strony technicznej to sprawdzę to, faktycznie czasem mogłem o czymś zapomnieć. Aczkolwiek żeby coś wysypać to trzeba to zrobić trochę na siłę, ale zgodzę się, że tak być nie może. Dzięki za rady i czekam na następne. Edit: odnośnie koszyka. Przejrzałem sobie inne sklepy i ogólnie wygląda to tak, że często nie trzeba się rejestrować żeby coś do koszyka wrzucić, ale żeby zrealizować zamówienie i tak trzeba te dane na końcu podać. Nie wiem, może to jakaś moda, ale nie widzę różnicy jeśli chodzi o takie czy takie rozwiązanie. Edit2: ze slashami jest coś dziwnego, bo ja nie używam addslashes(), to serwer mi je dodaje na siłę. Obadam to. Ten post edytował Rellik 3.09.2013, 23:34:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby zbędnie dużo nie pisać, taki layout, tworzy się w gimnazjum na informatyce. Bardzo słabe usability, wyszukiwarki na początku w ogóle nie mogłem znaleźć... Okropny jest np kontrast między szarym tłem a ikonami produktów. Strona wygląda nie profesjonalnie i w żadnym stopniu nie zachęca do kupna, wiec co się tu dziwić dlaczego interes nie idzie?. Ja osobiście bym się bał o moje dane osobowe w przypadku błędów kodu (brak odpowiednich filtrów dla formularzy jest wystarczającym powodem aby stwierdzić że jest ich więcej).
Tak, każdy ma swój gust, ale klienci uciekają od stron które nawiązują do poprzedniej epoki (wielkie bannery, walące kontrasty). Teraz jest tendencja minimalistyczna i ludzie wolą rzeczy stonowane. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 04:58 |