Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Książka dla bardzo początkującego, pomoc w wyborze
Lewir

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Chciałbym nauczyć się programowania w PHP5. Czy przy pomocy tej książki da radę nauczyć się PHP5 od samych podstaw? Nie umiem programować w żadnych językach. Znam jedynie html i css. Mam zacięcie i szukam dobrej książki, któa przeprowadzi mnie od poziomu "dummies" do przynajmniej dobrego. Może polecacie jakieś inne książki dla totalnie początkujących?

Dzięki za odpowiedzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
stud3nt

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(Lewir @ 19.05.2012, 21:21:03 ) *
Witam

Chciałbym nauczyć się programowania w PHP5. Czy przy pomocy tej książki da radę nauczyć się PHP5 od samych podstaw? Nie umiem programować w żadnych językach. Znam jedynie html i css. Mam zacięcie i szukam dobrej książki, któa przeprowadzi mnie od poziomu "dummies" do przynajmniej dobrego. Może polecacie jakieś inne książki dla totalnie początkujących?

Dzięki za odpowiedzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Sam nauczyłem się z tej książki PHPka (to były czasy...) i muszę przestrzec - oryginał pochodzi z 2007 albo z 2008 roku, a samo tłumaczenie z 2009 i zawiera trochę starych i niebezpiecznych praktyk typu eregi(), eval() czy mysql_query().

Uczy jednak w prosty i przystępny sposób, łatwo się we wszystkim połapać. Jeśli będziesz przeplatał tą książkę z odwiedzinami na php.net (ze zwracaniem uwagi na czerwoną ramkę DEPRECATED), to nauka powinna pójść bez problemu.

Kiedy już ogarniesz podstawy OOP, następną pozycją będzie "PHP. Obiekty. Wzorce. Narzędzia." autorstwa Matta Zandstry, która bardzo dobrze wprowadza w zaawansowane programowanie obiektowe, uczy wzorców projektowych etc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 9.10.2025 - 11:19