![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 9 Dołączył: 25.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogarnąłem już PDO i używam statycznej zmiennej do połączenia się z bazą. Tutaj przykładowa klasa: https://gist.github.com/mprz/6cce0e6dd51e4796209c
Tworząc kilka klas niejako uzależniam je od klasy odpowiedzialnej za tworzenie połączenia. Czy to na pewno idealne rozwiązanie? Druga sprawa: gdzie inkludować ową klasę DB? W każdej z klas która jej używa, czy w programie, który korzysta z obu klas (tak robię obecnie)? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 30.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może faktycznie trochę się zapędziłem z DDD, sam jeszcze nie miałem okazji w tym duchu aplikacji napisać. jedynie z tego co czytałem to daje się dosłyszeć głosy że IoC prowadzi czasami do anemicznego modelu co dla purystów jest nie do przyjęcia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ale jak będzie to nie wiemy. Bardziej chodziło mi o to że wszystko to podlega ciągłej zmianie. W tej chwili forsowany jest DIC jak by miał tu rozwiązać nasze problemy z utrzymaniem kodu. Ale w mojej opinii tak naprawdę tego typu podejście pasuje może do 20% projektów, DDD pewnie do jeszczej mniejszej ich częśći. Rozmawiamy to o banalnym połącznieu z bazą danych w aplikacji, i szybko wylądowaliśmy na wstrzykiwaniu zależności. Naprawdę uważacie że użycie tu singletona jest jakimś karygodnym błędem, jest to niepoprawne ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 17:22 |