![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 1 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam kolejne pytanie.
Komunikując się z jakąkolwiek bazą danych używamy driverów, one są tak genialne że wyrzucają nam wyjątki. Rozchodzi mi się o sens wyłapywania wyjątku przy każdym zapytaniu. Po dłuższym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że to nie ma sensu. W przykładach posłużę się MongoDB.
Takie łapanie błędów ma sens tylko w fazie debugowania jeżeli zapytanie nie działa tak jak chcemy. Jeżeli nasze zapytanie zadziała raz, to nie ma szans, żeby nagle przestało działać i wyrzucać wyjątki. Dlatego jedynym miejscem gdzie wystarczy złapać wyjątek jest:
Mylę się? Ten post edytował tadeurz 9.08.2013, 09:21:17 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Jeżeli nasze zapytanie zadziała raz, to nie ma szans, żeby nagle przestało działać i wyrzucać wyjątki. No nie do końca. W przypadku większości SELECTów czy DELETów pewnie tak będzie (pomijając SQL Injection mogące spowodować błąd), ale np. INSERTy czy UPDATy mogą czasem nie przejść (błąd klucza obcego, dane przekraczające zakres pola itd.). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 22:17 |