![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Obecnie pracuje przy obsłudze sklepów internetowych - także zajmuje się pozycjonowaniem tych sklepów. Swoją wiedzę z tego zakresu cały czas poszerzam. Dodatkowo po za pracą zajmuje się tworzeniem stron (grafika, kodowanie) + ewentualnie pisanie szablonów wordpress, joomla, prostych skryptów PHP. Chciałbym pracować przy projektowaniu serwisów, programowaniu(PHP). Zastanawiam się czy studia informatyczne są w ogóle potrzebny elementem do mojej przyszłej kariery? Obecnie nie mogę mówić o karierze bo przy pełnym etacie wyciągam ledwo 2k.... (+ zlecenia po za pracą) Jak najlepiej rozwinąć się jako programista, webdesigner? Czy dobrym rozwiązaniem będzie porzucenie obecnej pracy na rzecz dokształcenia się we własnym zakresie? pozdrawiam! Ten post edytował zxcvbnm123 1.08.2013, 21:54:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak jak wyżej. Studia warto jest mieć obecnie dla papierku - mimo wszystko świadczy on o Twoim WYŻSZYM wykształceniu. Gdzieniegdzie w ogłoszeniach jasno jest przedstawione, że interesan musi mieć wyższe kierunkowe. Co do samego toku studiów, na własnym doświadzceniu wiem, że tylko nieliczna ilość osób bierze na poważnie cały tok nauczania. Chodzi mi to o osoby które się tym poprostu mocno interesują - nie raz aż za mocno, ale dają rade i faktycznie coś wynosza z tej szkoły. Niestety ale w Polsce nauczanie stało się niezłym pomysłem na biznes i nikogo nie interesuje to co ty po tym będziesz miał i czego się nauczysz. Ja będą na informatyce ze specjalizajca "aplikacje i usługi interntowe", dopiero pisząc licenciat pierwszy raz miałem styczność z HTML, CSS i PHP. Przez 3 lata studiów nie miałem ani minuty wykładu o tych rzeczach. Zamiast tego był ogrom wszystkiego co microsoftowe - visual studio, ms server i inne badziewia. standardowo c++ i spoj, semestr c#, na 3 roku w jednym semestzre na raz rubby i pyhon. Bazy danych czytsa teoria i rysowanie diagramów - oczywiscie enerprise arhitect, linux odpalony w virtualu moze z pare razy a tak to ms server 2008. No i sieci - w większości to kurs cisco i praktyka w symulatorze packet tracer (heh) gdzie wszystko pieknie ładnie zawsze dalo rade zrobić, a co do czego przyszło przy prawdziwej "szafie" to klapa mimo całej wiedzy z kursu cisco. totalna żenada i zmęczenie zajeciami, które były bezczelnie nudne i prowadzone w taki sposób jakbyśmy już w gimnazjum ogarniali temat. Zaliczenia to kpina, bo bezkarne i wszechobecne ściąganie demotywuje do stara się - nie licząc samego życia studenckiego. Tak czy siak, gdyby nie to, ze na licencjat postanowiłem sobie, że zrobie projekt aplikacji internetowej, to do dzisiaj dnia nie potrafiłbym napisać czegokolwiek. Studia dały mi tylko to, że sam zmusiłem się do wysiłku i zacząłem na własną reke interesować się tworzeniem stron. Całej reszty nawet już nie pamietam - zwłaszcza masy przedmiotów nie związanych z infromatyką typu rachunkowość/ekonometria/mikro-makro ekonomia/ filozofia i inne gówna, które ciągneły się przez ppierwsze 2 lata. Jesli chcesz iść na studia to idź zaocznie. Zdasz, dostaniesz papierek i nie zmarnujesz czasu na dzienne. W miedzy czasie praca i nie zostajesz z ręką w tyłku. Ci którzy odpadli ode mnie z kierunku ogarneli sobie jakieś roboty i gdy ja się obronilem to oni mieli zarobione juz sporo kasy, a ja nadej byłem tak naprawde z niczym. Jeśli powaznie myslisz o programowaniu to jedyna droga dla Ciebie to samonauka. Zacznij coś pisać dla siebie, ucz się tego co Cię interesuje i pisz pisz i jeszcze raz pisz. W miedzy czasie dorwij robote jako młodszy programista i dalej się w tym rozwijaj a w między czasie możesz zrobić sobie pjakieś studia, JAKO UZUPEŁNIENIE WIEDZY. Niestety duża cześć osoób wybierając studia patrzy tylko an to ile będzie mogła po nich zarabiać i nie bierze pod uwagę tego, że jeszcze trzeba się czegoś nauczyć. To byłem miedzy innymi ja, poszedłem bo infa na czasie itd. Ciężko było mi cokolwiek ogarnąć bo niczym takim wcześniej sie nie interesowałem, ale mimo to miałem chęć nauczć się robienia stron - co niby mieliśmy poznać. Fakt poznaliśmy w jakiejś mierze, tylko że w ASP.NET (stronie od tego dziurawca, tfu !) gdzie oprócz samego programowania jest jeszcze takie coś jak html i css o którym było tyle powiedzaiance co " macie dużo przykładów w internecie ". No dobra, studia to inna poprzeczka, mają tylko pomóc w nauce a nie uczyć wszystkiego, ale świętą prawdą jest, że jeśli sam czegoś nie zaczniesz ogarniać, to nikt za Ciebie tego nie zrobi. Zastanów się poważnie, ja polecam najpierw przekonać się czy napewno chcesz to robić. Jeśli tak, to zacznij się tym interesować, pisz dużo projektów i staraj się o prace w jakimś studiu. W miedzy czasie dopiero studia. Mówie Ci szczerze, że przez pól roku w domu nauczysz się o wiele więcej niż przez 3 lata na infromatyce - jeśli chodzi o samo tworzenie stron.
Ten post edytował gitbejbe 8.08.2013, 13:22:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 22:29 |