![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam prostą stronkę opartą na leciutkim CMSie, jednak codziennie mam wysokie obciążenie CPU oraz transfer.
Dlaczego? Przez szablon... Mam w nim kilka plików, które zajmują po 100kb, a nie można ich bardziej odchudzić w photoshopie. Co mogę zrobić? Oczywiście każdy zasugeruje mi zmianę serwera albo szablonu, jednak ja pomyślałem o czymś zupełnie innym. Czy nie warto wysłać tych plików na inny serwer, odciążając ten właściwy? W końcu np. sam Google udostępnia dysk prywatny. Co o tym sądzicie? I czy znacie takie "przechowalnie" cięższych plików. Co prawda wspomniałem o dysku Google, ale niestety nie można go w ten sposób użyć, bo trzeba mieć dostęp do konta... Ten post edytował marcinek37 23.07.2013, 23:50:46 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Jeżeli ustawiasz nagłówek Cache-Control z dyrektywą max-age ma ona pierwszeństwo nad nagłówkiem Expires. Innymi słowy jest on już wtedy niepotrzebny.
2. Czy te obrazki muszą koniecznie być dostępne wyłącznie dla zalogowanych użytkowników? Skoro są jedynie częścią szablonu nie zawierają zapewne żadnych istotnych informacji - chyba, że szablon sam w sobie jest tą cenną informacją. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 06:17 |