![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 27 Dołączył: 21.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, tworzę swój pierwszy silnik pod sklep internetowy, ma to być najprostszy silnik z kilkoma funkcjami, który z czasem zostanie rozbudowany.
W związku z tym mam kilka pytań(IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Tworząc sklep wszystkie informacje o produktach oraz podstronach(które mają jakieś funkcje np. dodawanie produktu) będę trzymał w bazie danych. Produkty będę dodawał za pomocą dodawania rekordu oraz będę wyświetlał ten rekord w celu uzyskania "efektu" dodanego przedmiotu. To mniej więcej wiem jak zrobić, lecz problem mam z tym jak dodawać zdjęcia. Np. na stronie jest 10 przedmiotów jeden pod drugim i one mają swoje zdjęcia miniaturki. I właśnie tego na razie nie wiem, dlatego proszę o pomoc:) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 27 Dołączył: 21.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworze swój skrypt logowania, tylko coś jest nie tak, może ktoś mi wytłumaczyć co robię nie tak, i jak to powinno wyglądać.
1. plik to formularz logowania, nie umieszczam go ponieważ każdy pewnie wie jak takie coś wygląda. 2. plik to logowanie, który wygląda następująco, i to w nim są błędy. Kod <?php mysql_connect("host", "login", "haslo")or die("Nie można nawiązać połączenia z bazą"); //łącze z bazą danych mysql_select_db("baza")or die("Wystąpił błąd podczas wybierania bazy danych"); $login = $_POST['login']; //pobieram dane z formularza $haslo = $_POST['haslo']; if (isset($_POST['zaloguj'])); //sprawdza czy użytkownik wcisną przycisk { if (!empty($_POST['login']) && !empty($_POST['haslo']); //sprawdzam czy uzupełniono pola login oraz hasło { if (mysql_num_rows(mysql_query("SELECT login, haslo FROM uzytkownicy WHERE login = '".$login."' AND haslo = '".$haslo."' ")) > 0); //sprawdza czy użytkownik istnieje session_start( ); //rozpoczynam sesje $_SESSION['zalogowany'] = 1; $_SESSION['login'] = $login; $_SESSION['haslo'] = $haslo; echo "jestes zalogowany"; elseif (mysql_num_rows(mysql_query("SELECT login, haslo FROM uzytkownicy WHERE login = '".$login."' AND haslo = '".$haslo."' ")) = 0); //jeśli urzytkownik nie istnieje to wyświetla komunikat echo "taki uzytkownik nie istnieje"; } echo "uzupełnij wymagane pola"; } ?> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 07:33 |