![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 4 Dołączył: 18.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Pewnie większość z Was kojarzy metody logowania na stronach banków. Jest to wykonane w ten sposób, że musimy podać tylko kilka znaków naszego hasła (reszta jest zablokowana, tak jakby już były wpisane). Zastanawiam się w jaki sposób to działa. Zakładam, że hasła są hashowane, więc w jaki sposób porónywane są ciągi, skoro są niekompletne. Nie jest chyba możliwe, że system wie jakie znaki hasła mamy pod daną cyferką (widoczne na obrazku) i uzupełnia ciąg do porównania z hashem. Do tego "szare" pola są generowane losowo. Interesuje mnie zasada działania, nie proszę o żaden gotowy kod etc. Pozdrawiam. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Wspomniany obrazek: (IMG:http://i.imgur.com/Dbb16Z6.png) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 4 Dołączył: 18.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie piszę ani systemu bankowego, ani nie mam zamiaru stosować takiej metody autoryzacji. Byłem po prostu ciekaw jak można taki system rozwiązać. Przy okazji udało mi się wywiązać bardzo ciekawą dyskusję. (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 08:35 |