![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 4 Dołączył: 18.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Pewnie większość z Was kojarzy metody logowania na stronach banków. Jest to wykonane w ten sposób, że musimy podać tylko kilka znaków naszego hasła (reszta jest zablokowana, tak jakby już były wpisane). Zastanawiam się w jaki sposób to działa. Zakładam, że hasła są hashowane, więc w jaki sposób porónywane są ciągi, skoro są niekompletne. Nie jest chyba możliwe, że system wie jakie znaki hasła mamy pod daną cyferką (widoczne na obrazku) i uzupełnia ciąg do porównania z hashem. Do tego "szare" pola są generowane losowo. Interesuje mnie zasada działania, nie proszę o żaden gotowy kod etc. Pozdrawiam. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Wspomniany obrazek: (IMG:http://i.imgur.com/Dbb16Z6.png) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Atak statystyczny co prawda ma zastosowanie do długich tekstów, ale zakładam, że tutaj też dałby radę. Mało tego - możesz na pałę próbować przyporządkować poszczególne litery hashom i sprawdzać, czy uda Ci się zalogować na działającym serwisie. Wcale nie musisz do tego celu używać bruteforce. A jak napisałem wcześniej - jeśli masz konto z 20-znakowym hasłem, to automatycznie znasz 20 znaków ze zdobytego słownika. Cześć. Jeżeli jest sobie "serwisik", gdzie jest wolna rejestracja, da się robić multikonta albo przynajmniej dawać długie hasła to rzeczywiście miałoby sens. Masz rację. Ale biorąc pod uwagę rzeczywistość i gdzie tego typu logowania są stosowane mogłoby być ciężko (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . // EDIT Poza tym wtedy jakiekolwiek solenie ani nawet hashowanie nie miałoby sensu, bo dla każdej literki byś znał jej hash. Sól niepotrzebna (nawet jak unikalna dla każdej literki). Chyba, że generowanie na podstawie zewnętrznych danych związanych z czymś tam np. loginem użytkownika. Pomyśl, ale Ty. Dlaczego uważasz, że tylko takie dwie możliwości są? A jakie są inne możliwości wstawienia soli dla jednej literki jak nie przed i jak nie po? Przykładowo pomiędzy brzuszkiem literki "b", a jej górnym ogonkiem (IMG:style_emoticons/default/baaasmiley.gif) ? Ten post edytował pyro 17.07.2013, 09:49:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 18:39 |