![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 4 Dołączył: 18.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Pewnie większość z Was kojarzy metody logowania na stronach banków. Jest to wykonane w ten sposób, że musimy podać tylko kilka znaków naszego hasła (reszta jest zablokowana, tak jakby już były wpisane). Zastanawiam się w jaki sposób to działa. Zakładam, że hasła są hashowane, więc w jaki sposób porónywane są ciągi, skoro są niekompletne. Nie jest chyba możliwe, że system wie jakie znaki hasła mamy pod daną cyferką (widoczne na obrazku) i uzupełnia ciąg do porównania z hashem. Do tego "szare" pola są generowane losowo. Interesuje mnie zasada działania, nie proszę o żaden gotowy kod etc. Pozdrawiam. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Wspomniany obrazek: (IMG:http://i.imgur.com/Dbb16Z6.png) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up
Masz rację, że mając taki dostęp można zrobić "wszystko". Ale jeśli pracujesz na bazie która ma już X klientów to ich haseł nie odzyskasz (chyba że będą je zmieniali i wrzucisz tam "swój skrypt"). Wiele przypadków wycieku informacji (jeśli nie większość - nawet w PL) wynikała albo ze złych zamiarów samych pracowników albo z ich głupoty (zapisanie gdzieś hasła do FTP, używanie programu XXX do FTP/SSH który wysyła sobie gdzieś hasło itd. itp. Tak czy owak taki dostęp mógłbyć z wewnątrz lub niechcący z zewnątrz. Jeśli byłby z zewnątrz to w takim układzie kodowania haseł wystarczy "skopiować" to co nas interesuje zostawiając po sobie tylko parę linijek w logu... Wrzucanie swoich skryptów jest już bardziej ryzykowne - bo lepiej wykrywalne - chociażby mechanizm wersjonowania krzyknie że jest jakiś konflikt. Więc tutaj poszła by zmiana dostępów i usunięcie tego kodu. Moje zdanie jest takie, że dla mnie jest to proste do odkodowania. Jeśli tak jest to jest potencjalnie możliwy wyciek wewnętrzny. Dla mnie to nie do zaakceptowania. Toteż uważam, że muszą to robić nieco inaczej albo nikt nie pomyślał o tym co napisałem (w co bardzo wątpie). Innymi słowy - te podawanie literek wybranych z haseł musi być nieco bardziej zamotane IMO. W innych aspektach w pełni się z Tobą zgadzam bo masz rację. Mam nieco bzika na punkcie bezp. wew. stąd takie czepianie się (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Popieram Cię także, że nie da się z "e152c000118ddbc4b372c6e1d8289696662de535993269e715348f02f9b4f238" wyciągnać literki jaką tam wrzuciłeś zbyt szybko (w tym roku, życiu). Metody statystyczne odpadają - opierają się one naogół na danym jezyku - więc zakładają jakieś konkretne używanie danych literek co dla losowej soli jest bzdurą. Metody słownikowe też odpadają. Ten post edytował Sephirus 17.07.2013, 08:52:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 00:20 |