![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 4 Dołączył: 18.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Pewnie większość z Was kojarzy metody logowania na stronach banków. Jest to wykonane w ten sposób, że musimy podać tylko kilka znaków naszego hasła (reszta jest zablokowana, tak jakby już były wpisane). Zastanawiam się w jaki sposób to działa. Zakładam, że hasła są hashowane, więc w jaki sposób porónywane są ciągi, skoro są niekompletne. Nie jest chyba możliwe, że system wie jakie znaki hasła mamy pod daną cyferką (widoczne na obrazku) i uzupełnia ciąg do porównania z hashem. Do tego "szare" pola są generowane losowo. Interesuje mnie zasada działania, nie proszę o żaden gotowy kod etc. Pozdrawiam. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Wspomniany obrazek: (IMG:http://i.imgur.com/Dbb16Z6.png) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@pyro - nie mam zamiaru się z Tobą kłócić o to czy da się włamać na serwer (i jak) czy się nie da - to jest OT. Podałem w moim rozumowaniu bardzo mocną lukę takiego kodowania "literek" jesli ktoś ma dostęp do serwera - bo ma wtedy dostęp do wszystkiego co mu jest potrzebne aby rozkodować wszystkie hasła.
Więc przeczytaj to uważnie i odpowiedz mi: Mam dostęp całkowity do serwera i DB - czy moje rozumowanie jest wówczas poprawne czy nie? (nie mam zamiaru tu wmawiać nikomu, że gdybym miał sam dostęp do bazy do tym odhashował wszystkie hasła - a Ty mi to wmawiasz.) Nie mówię tu o żadnym XSS tylko full dostępie - musisz sobie przypomnieć, że wyciek danych to nie koniecznie potocznie zwany "hakier" ale na przykład niedopłacany programista, który ma dostęp do serwera, bądź jakiś kolega, który pochwali się jaki to wspaniały system zrobili hashowania literek itd. Sam mam dostępy do różnych baz z masą kont użytkowników. Sam wiem jakich metod uzywamy do przechowywania haseł w bazie. Ta wiedza daje mi tyle, że nigdy bym się nie pokwapił na próbę ich rozkodowania nawet mając full dostęp (jedyne co mógłbym zrobić to przy rejesteacji wysylać mail do siebie z jawnym hasłem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ). W tym jednak przypadku wydaje mi się dość prostę odszyfrowanie tego wszystkiego - a ja (może się mylę?) widze to jako duże zagrożenie... ale może polityka bezpieczeństwa wewnętrznego jest nieistotna (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 11:11 |