Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [Skrypt PHP] Kod captcha po mojemu (anyBotKod)
ZeTu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Dzisiaj napisałem taki mały skrypt PHP do kodów captcha, którego nazwałem anyBotKod, demko tutaj http://karol-drag.eu/demo/anyBotKod/.

Chciałbym byście ocenili czy taki skrypt nadaje się przeciw botom do formularzy?

Ten post edytował ZeTu 11.07.2013, 01:04:03
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
stud3nt

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Oj, sposobów jest cała masa, że wymienię kilka:

- wstawiamy jakieś pole formularza o kuszącej nazwie, np username, dajemy mu klasę ukrytą, żeby user go nie widział - bot się skusi, wypełni i tym samym się zdradzi;
- mierzymy czas od wyświetlenia formularza do jego wysłania - bot wypełnia znacznie szybciej, niż człowiek;
- wstawiamy skrypt js (najlepiej autorski), który po wciśnięciu przycisku 'wyślij' uzupełnia ukryte pole w formularzu o określoną wartość i dopiero wtedy wysyła go. Boty nie wchodza fizycznie na stronę i nie klikają, tylko one mielą kod html i wysyłają własne POSTy. A z obsługą JS u nich beznadziejnie.
- sprawdzanie formularza na obecność słów oznaczonych jako spam, np. 'przedłużanie penisa', 'kredyty hipoteczne' etc.

Same CAPTHa można stosować na wiele innych sposobów, niż klepanie liter. Można stosować przeciąganie/łączenie elementów, pytania (wpisz wynik działania: 2+2), zaznaczanie elementów itd.

Ten post edytował stud3nt 11.07.2013, 12:10:44
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 28.06.2026 - 01:01