![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam prośbę. Czy ktoś mógłby przekonać mnie do programowania obiektowego? OK, jak muszę, to programuję obiektowo, ale strasznie tego nie lubię.
Tak naprawdę, nie znalazłam ani jednego argumentu przemawiającego za tym, że programowanie obiektowe jest LEPSZE. Dlaczego obiektówka jest lepsza? Wciąż napotykam na opinie, że kod jest prostszy (dla człowieka), że bardziej elastyczny, że uporządkowany. Problem w tym, że ja tego nie widzę. Dlaczego jest prostszy? Jeśli mam plik z funkcjami, to sobie po prostu znajduję funkcję i edytuję. Nie muszę się grzebać w tych wszystkich klasach, szukać, skąd i co dziedziczy i co jest do czego. Co w tym elastycznego? Gdzie tu porządek? Dziedziczenie? OK, to jest jakiś plus, ale raczej pod kątem ilości kodu, ale nie jego zrozumienia. Jestem ze starej szkoły. Jak pewnie wielu z Was, moje początki były związane z językiem Quick Basic, Pascal, itp... Może, gdybym zaczynała od razu od podejścia obiektowego, łatwiej byłoby mi to zrozumieć. Pomoże ktoś? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam prośbę. Czy ktoś mógłby przekonać mnie do programowania obiektowego? OK, jak muszę, to programuję obiektowo, ale strasznie tego nie lubię. gdy tylko pojmiesz OOP, to je pokochasz całym sercem. OOP nie skupia się na pisaniu kodu, tylko na jego wykorzystywaniu. Tak naprawdę OOP to poszerzenie horyzontów. Tu nie chodzi o to jak masz pisać funkcje - tu chodzi o możliwości oraganizacji, manipulacji oraz wykorzystywania kodu, z których nie zdajesz sobie sprawy. OOP to idea jak dzielić kod na bloki (obiekty), które później mają się ze sobą komunikować i ułatwiać wykonywanie wszelkich potrzebnych nam zadań. W tej chwili tkwisz w świecie który znasz i nie widzisz sensu w OOP, ale tylko dlatego, że tak naprawdę nie masz zielonego pojęcia co idzie za OOP. Wyobraź siebie w tej sytuacji - jesteś na Syberii, żyjesz z dnia na dzień, jest Ci dobrze, przyzwyczaiłeś się do tego życia. Dajesz sobie radę... ktoś powiedział Ci, że "gdzieś tam" jest lepszy świat, słyszysz o tych wyspach, o plażach, koktajlach, kobietach w bikini i nie dowierzasz. Wiesz, że tam musiałbyś rozpocząć całkowicie nowe życie, musiałbyś zapoznać się z nieznanym. To Cię odstrasza - nieznane oraz niezrozumiane. ; ) Musisz po prostu zrozumieć ideę. Programowanie obiektowe to idea, gdy ją zrozumiesz, wtedy będziesz mógł ją wykorzystać w każdym języku, który wspiera OOP. OOP nie oduczy Cię tego, co teraz umiesz. OOP nauczy Cię jak LEPIEJ wykorzystać to, co już umiesz. Jeśli nie chcesz poszerzać horyzontów i rozwijać się, wtedy możesz z powodzeniem pisać aplikacje tak jak pisałeś do końca swoich dni - nikt Ci tego nie będzie miał za złe, naprawdę. To Twoje życie, rób co chcesz. Ale jeśli chciałbyś zabrać się za sensowniejsze praktyki w programowaniu, wtedy OOP czeka na Ciebie z otwartymi ramionami - kup sobie jakąś książkę, zrób kilka przykładów - jak załapiesz o co chodzi, to już Cię od OOP nikt nie odciągnie, bo to po prostu daje większe możliwości. Ten post edytował Dejmien_85 3.07.2013, 14:09:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 17:55 |