![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam prośbę. Czy ktoś mógłby przekonać mnie do programowania obiektowego? OK, jak muszę, to programuję obiektowo, ale strasznie tego nie lubię.
Tak naprawdę, nie znalazłam ani jednego argumentu przemawiającego za tym, że programowanie obiektowe jest LEPSZE. Dlaczego obiektówka jest lepsza? Wciąż napotykam na opinie, że kod jest prostszy (dla człowieka), że bardziej elastyczny, że uporządkowany. Problem w tym, że ja tego nie widzę. Dlaczego jest prostszy? Jeśli mam plik z funkcjami, to sobie po prostu znajduję funkcję i edytuję. Nie muszę się grzebać w tych wszystkich klasach, szukać, skąd i co dziedziczy i co jest do czego. Co w tym elastycznego? Gdzie tu porządek? Dziedziczenie? OK, to jest jakiś plus, ale raczej pod kątem ilości kodu, ale nie jego zrozumienia. Jestem ze starej szkoły. Jak pewnie wielu z Was, moje początki były związane z językiem Quick Basic, Pascal, itp... Może, gdybym zaczynała od razu od podejścia obiektowego, łatwiej byłoby mi to zrozumieć. Pomoże ktoś? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 2 Dołączył: 23.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiedzmy, że programowanie obiektowe jest wyższym poziomem programowania, świadomością programisty. Ktoś starszy od Ciebie, ze starszej szkoły powie Ci, że po co będzie pisał w PHP jak może to zrobić w kodzie maszynowym, przecież PHP ma jakieś koszmarne zarządzanie pamięcią.
Tak na prawdę to ja też kiedyś tak myślałem, 2 letnie doświadczenie zawodowe to zmieniło we mnie. Znasz takie coś jak wzorce projektowe? MVC czy singleton? Jak rozwiązujesz problem z uprawnieniami użytkowników? w obiektówce masz magiczne metody np __call() Webservices piszesz strukturalnie? tu masz SoapClient / SoapServer Dostęp do bazy danych tylko zapytaniem? obiektowo łatwo dostaniesz się do każdego rekordu, nawet możesz ustawić relację (ORM) Nie dostrzegasz plusów w pracy zespołowej mając system obiektowy? Jak załatwiasz problem z dostępem do funkcji? W obiektówce masz autoładowanie Ten post edytował pain3hp 28.06.2013, 20:06:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 11:45 |