![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Witam,
aktualnie mam styczność z pewnym skryptem, który jest masowo sprzedawany m.in. na Allegro. Przypadkowo w kodzie trafiłem na oznakę, że możliwe byłoby przejęcie praw administracyjnych nad serwisem przez dowolnego użytkownika. Sprawdziłem na testowym serwisie przy którym pracuję - faktycznie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Moje pytanie: kogo mam o tym fakcie powiadomić? Z jednej strony mógłbym firmę X, która napisała system. Z drugiej strony - mogę powiadamiać bezpośrednio serwisy, które stoją na tym skrypcie. Jak wygląda to od strony prawnej? Czy mogę żądać wynagrodzenia za udostępnienie informacji o błędzie (autorowi skryptu) lub naprawę dziury (serwisom)? Pozdrawiam, pion PS: Kojarzy mi się, że był już podobny wątek, ale wyszukiwarka odmawia posłuszeństwa. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W zasadzie to wszystko zależy od tego na kogo trafisz, bo ingerencja w kod źródłowy oprogramowania, które nie zostało upublicznione na licencji upoważniającej Cie do jego rozpowszechniania i dokonywania zmian, jest naruszeniem prawa autorskiego. Tego typu działanie ma nawet własna nazwę http://pl.wikipedia.org/wiki/Cracking (http://pl.wikipedia.org/wiki/Cracker). Wiec jedynie dobrą wolą autora jest chęć współpracy z tobą i ale nie zwalnia to Cię z odpowiedzialności karnej... Ponieważ nawet zakup takowego oprogramowania nie daje Ci praw do jego modyfikacji, bo jedynie stajesz się posiadaczem licencji na to oprogramowanie, a właścicielem nadal jest podmiot który jest autorem dzieła.
#edit Spawnm Odpowiadając na twoje pytanie odpowiedź nie będzie jednoznaczna, bo z jednej strony widać zgodzili się na współpracę, to dobrze, jednakże w zasadzie to w ich kwestii powinno leżeć, aby wprowadzić tego typy poprawki na serwerach klienckich, jednakże skoro tego nie zrobili to można by się pokusić o to żeby samemu im zgłosić, ale tak jak wspomniałem wszelkie tego typu zmiany dokonywane przez osoby trzecie, są na granicy prawa... Dlatego trzeba by się zastanowić czy gra warta świeczki... Ten post edytował com 19.06.2013, 15:21:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 21:07 |