![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cześć, otóż zacząłem sobie przyswajać czyste OOP w PHP. Wcześniej wiele pisałem już we frameworkach kod obiektowy, jednakże nigdy nie pisałem własnej klasy, ani dokładniej nie zagłębiałem się w sposób działania klas oraz ich obiektów. Z palca napisałem malutką klasę, czy ktoś może zerknąć i powiedzieć mi, czy dobrze rozumuję zasady działania programowania obiektowego i czy w miarę dobrym stylu piszę? Oczywiście pomijam MVC - oddzielanie widoku tutaj od zarządzania całą resztą. Proszę o konstruktywną opinię. W końcu człowiek musi zacząć programować własne aplikacje pisząc je w stylu obiektowym (pomijam frameworki). Poniżej prezentuję swój kod:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A mógłbyś powiedzieć, czy to jest poprawnie napisana klasa? W dobrym kierunku idę? Oczywiście nie mówię tutaj o funkcjonalności i użyteczności.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mógłbyś powiedzieć, czy to jest poprawnie napisana klasa? W dobrym kierunku idę? Oczywiście nie mówię tutaj o funkcjonalności i użyteczności. Jak najbardziej, wszystsko jest poprawnie i idziesz w dobrym kierunku. Jednak ten fragment:
mógłbyś umieścić w funkcji createThumb. Nie potrzebujesz aż tylu właściwości, na dobrą sprawę wystarczyłaby sama ścieżka do pliku, reszta mogłaby pozostać zmiennymi lokalnymi wewnątrz metody klasy. Ewentualnie mógłbyś dorzucić wysokość i szerokość miniaturki lub skalę pomniejszenia jako właściwości, reszta jest raczej zbędna. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 17:28 |