![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Przedstawiam Wam dziś klasę widoku - jest to alternatywa dla systemów szablonów. Dzięki tej klasie możecie łatwo oddzielić logikę aplikacji od jest wyglądu.
Opis i przykłady użycia znajduje się tu: http://nospor.pl/klasa-widoku.html Download (klasa wraz z przykładową aplikacją): http://nospor.pl/download/idfolder/31/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Tak, albo przynajmniej udostępniają coś w rodzaju strict mode, które można sobie włączyć. Jeżeli jakiś projekt tego nie robi, w mojej ocenie nie jest warty straty czasu. Ok, masz rację. Dorobię opcję czy ktoś chce wyjatki czy nieCytat A ja już zauważyłem, że klasa View ma chyba zależność* do klasy Registry i stałej REG_MSG (patrz linia #89**). No cóż, to tylko przeoczenie z mojej strony. Jak pisałem czyściłem tę klasę z mojego systemu i zapomniałem wywalić tę jedną linijkę. Dzięki za znalezisko (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cytat Tutaj szczerze powiedziawszy mam pewien problem, bo nie wiem czym do końca jest zaprezentowany kod. Na pewno nie jest to widok (jak rozumiem chodziło Ci o warstwę widoku w kontekście MVC i pochodnych?) bo widok to pojęcie znacznie szersze niż szablon (widok ? szablon). Nie jest to też typowy system szablonów. Biblioteka wspomagająca pisanie szablonów w PHP? Też nie do końca, bo wprowadza i wymusza już pewną architekturę do projektu, wprowadza elementy z szablonami niezwiązane. Nie wprowadza natomiast żadnych "helperów". Webowy framework? Też nie bo właściwie zajmuje się tylko szablonami. Sam napisałeś o tym "Będzie to taki mini pseudo MVC", ale mini pseudo MVC nie nadaje się do normalnego użycia*** - lepiej już skorzystać z pełnych frameworków. Klasa View to jest klasa, która zastępuje system szablonów, np. Smarty. Temu chyba nie zaprzeczysz? Niczym więcej to ma nie być. ten mini pseudo MVC co jest wpaczce wymyśliłem i napisałem w 15 minut tylko poto by pokazać przykładowe użycie klasy View. No w coś ją musiałem wsadzić by pokazać jak jej używać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Moim głównym celem było pokazanie, głównie dla początkujących, którzy latają po forach z coraz to dziwniejszymi pytaniami: a jak to zrobić w smarty, a jak zrobić działanie w smarty, a jak...... i tak bez końca. Im smarty nie jest do niczego potrzebne. Kupie innych osób też nie i to chciałem właśnie pokazać. Jak pisałem sam tego używam w dużych projektach i to się naprawdę sprawdza. Po wielu latach spędzonych na smartym, oraz poprawkach czyichś kodów, gdzie mieli własne systemy szablonów, powiedziałem sobie: dość - nigdy więcej żadnego systemu szablonów! edit: Cytat CopyConstructor/sklonowanie + jakaś metoda clear()? - nadal lepsza metoda, niż zmienne statyczne. Dyskusja z Tobą to czysta przyjemność (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tak, masz rację, tak zrobię.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 20:49 |